"Бал роботів"

Близько двох десятків оригінальних роботів представили у Москві. На так званий "Бал роботів" свої творіння привезли винахідники не лише з Росії, а й з Великобританії, Канади, Японії та інших країн. Більшість з них – школярі або ж студенти перших курсів.

Розробка лондонського ентузіаста "Поль" може намалювати портрет людини за півгодини. Для цього робот сканує обличчя, і перетворює отриману інформацію на спеціальний алгоритм, який керує рухами механічної руки.

А ось весела розробка новозеландців. Лампа "Піноккіо" вміє розпізнавати обличчя людини, відстежувати її рухи та не давати себе вимкнути.

Німецький "Теспіан" - це емоційний робот, який може пародіювати сцени з кінофільмів і навіть брати участь в театральних постановах. Він вміє читати вірші, і, відповідно, рухати верхніми частинами свого тіла.

Команда канадських інженерів зібрала павукоподібний транспортний засіб. Робот має 8 ніг, кожна з яких витримує навантаження до 200 кілограмів. На "тулубі" передбачене місце для оператора та елементи управління.

Mondo Spider, а саме так назвали новинку, може розвивати швидкість 11 км/год. Живлення забезпечує акумулятор, якого вистачає на 50 хвилин роботи. Також є комплект сонячних батарей.

Рання діагностика раку

Науковці навчились виявляти рак в момент його зародження. Міжнародна група дослідників на чолі зі спеціалістами іспанського Інституту фотоніки створила крихітний діагностичний пристрій, який вже нарекли "лабораторією на чипі".

А все тому, що попри компактні розміри, він складається з великої кількості різноманітних сенсорів. Кожен з них знаходиться у власному мікроканалі, до якого надходить окрема порція крові пацієнта.

Це дозволяє за кілька хвилин виконати одразу серію різних аналізів. Найголовніший – знайти надзвичайно слабкі концентрації специфічних білків, які виробляють ракові клітини.

Виявлення цих онкомаркерів і дозволяє діагностувати хворобу на ранніх етапах, що значно підвищує шанси на успішне лікування.