Про це йдеться в коментарі Департаменту інформації і друку МЗС Росії. У відомстві наголосили, що гуманітарний вантаж направлено “за узгодженням з українською стороною і Міжнародним Комітетом Червоного Хреста”. “При цьому російська сторона пішла назустріч побажанням української сторони про маршрут проходження колони, огляді вантажу та інших модальностях здійснення операції”, - йдеться в повідомленні.

Під час гуманітарної акції планується задіяти 262 одиниці автотехніки, з яких в 198 автомобілів з причепами завантажені матеріальні засоби та електростанції загальною вагою 1809,9 т. До складу вантажу включені: електростанції - 69 комплектів; крупа різна - 400 тонн; консерви м'ясні - 340 тонн; сіль - 30 тонн; цукор - 100 тонн; консерви молочні - 60 тонн; чай - 0,8 тонн; вода бутильована - 679,5 тонн; дитяче харчування - 62,4 тонн; медичне майно - 54 тонни; мішки спальні - 12 300 штук,
- зазначили в МЗС Росії.

Згідно з документом, доставка згаданого вантажу буде здійснена через узгоджений між російською і українською сторонами пункт пропуску “Шебекіно - Плетнівка” на кордоні Бєлгородської (Російська Федерація) і Харківської (Україна) областей. Після перетину російсько-українського кордону колона проїде під егідою Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

У російському МЗС висловили подив у зв’язку із заявами української сторони “про нібито неузгодженості маршруту пересування конвою і всі нові логістичні вимоги”.

За словами заступника голови Адміністрації Валерія Чалого, російські вантажівки з гуманітарною допомогою не пересуватимуться територію України, а вантаж на кордоні прийме транспорт Червоного Хреста.

Також Чалий не знає, що саме мається на увазі під гуманітарною допомогою, яка має надійти жителям Луганська з території РФ.

Другий Президент України Леонід Кучма повідомив, що гуманітарна допомога з Росії перетне українсько-російський кордон у Харківській області.

Сьогодні вранці з Московської області у бік українського кордону вирушили 280 вантажних автомобілів з гуманітарною допомогою для жителів сходу України.

Нагадаємо, вчора Президент РФ Володимир Путін сказав у телефонній розмові з Президентом Європейської Комісії Жозе-Мануелем Баррозу, що Росія направляє гуманітарний конвой до України.

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови застеріг Путіна від будь-яких односторонніх військових дій стосовно України, зокрема під приводом гуманітарної місії.

У МЗС України наголосили, що з боку РФ говорити про вирішення гуманітарної катастрофи на сході України є цинізмом.

Представник Міжнародного Комітету Червоного Хреста Андре Льорш повідомив, що Росія не надала організації на перевірку гуманітарну допомогу, яку вже везе в Україну. Тому він не знає, що це за допомога.