За словами експерта, в НАТО вступити технічно легше ніж в Євросоюз, адже вимоги меншою мірою торкаються економічної сфери.

Читайте також: Україна відновлює євроатлантичний курс

Головним натівським лобістом в майбутній Раді може стати Борис Тарасюк, переконаний Горбач. Адже питання вступу в НАТО було одним з основних в передвиборчій агітації його партії “Батьківщина”. Окрім того, Тарасюк був послідовним лобістом НАТО з початку 90-их.

Горбач також прокоментував рішення західних країн не постачати Україні летальну зброю.

Вони кажуть, що це лише розпалюватиме конфлікт. Але це рішення помилкове. Так можна було думати ще влітку. Але зараз, коли росіяни самостійно озброюють бойовиків і вводять свої війська, Україні треба допомагати зброєю. Нам потрібна зброя не для наступу, а для оборони, - наголосив експерт.

Читайте також: Грібаускайте пообіцяла постачати Україні елементи озброєння

Горбач також озвучив неофіційну версію, згідно з якою Україні не продають летальну зброю.

Влітку звучали заяви, що Україні не надають зброю, бо побоюються, що серед наших військових є багато російських агентів. Тому давати зброю ризиковано, бо вона може опинитись у руках бойовиків. А друге застереження – це корупція в структурах ЗСУ, - розповів експерт.

При цьому він додав, що ситуація потрохи змінюється, адже зростає довіра до української армії. Тому можна сподіватись, що вже з Нового року США та НАТО змінять свою позицію.

Альтернативи НАТО в безпековому сенсі Україна не має. Нейтралітет, позаблоковість не захистять від агресії, - наголосив Горбач.