Дійсно, в нас є доказ того, що по позиціях сил АТО були застосовані снаряди, тобто реактивні заряди з системи залпового вогню “Смерч”,
- сказав Лисенко сьогодні на брифінгу.

За його словами, згідно з маркуванням снарядів, уламки яких знайшли сили АТО, боєприпаси були випущені у 2003 році 16 червня. “Україна отримувала подібні заряди востаннє у 1991 році, тобто до набуття своєї незалежності”, - зазначив речник РНБО.

“Цей факт каже про те, що снаряди, які були використані терористами, є за походженням з території РФ, де виробляються. А також це каже про те, що вони були випущені штатними підготовленими підрозділами Російської армії”, - сказав Лисенко.

Читайте також: Росія застосовує касетні бомби, — доброволець з батальйону "Айдар"

Він наголосив, що зробити запуск і спорядити такими снарядами установку “можуть тільки роками підготовлені люди, а в терористів не було такої можливості”.

Нагадаємо, Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звинуватила українську армію в застосуванні касетних боєприпасів при обстрілі густонаселених районів Донецька.

Інформацію про застосування касетних бомб спростували в українському МЗС та в РНБО.

ОБСЄ також спростовує інформацію, яку оприлюднила в своїй доповіді організація Human Rights Watch щодо нібито застосування касетних боєприпасів українськими військовими.