За словами політиків, такий відкуп — це і боротьба з корупцією у військкоматах, і офіційне наповнення бюджету. Та чи повинен бідний воювати за багатого, адже орієнтовна сума відкупу — кілька тисяч доларів.

Це — замало для "мажорів" і забагато для звичайних хлопців, каже військовий експерт Ігор Козій. Водночас, цією нормою можуть користатися й чимало посадовців.

Та від людей, яких женуть на війну насильно, також користі не надто багато, вважає нещодавно демобілізований заступник військового комісара Сергій Громовий. За час роботи у військкоматі він відправив на фронт майже 500 бійців. І більшість з них збирали на війну силами волонтерів.

Читайте також: У Житомирі поховали російського добровольця батальйону "Донбас"

Підходи до мобілізації треба змінювати, — погоджується і генерал Микола Маломуж. І гроші для цього в держави є. Адже, цьогоріч у бюджеті на потреби армії рекордна сума — 93 мільярди гривень. Тож, головний критерій — бойовий дух.

Тим часом, суспільна думка — неоднозначна. У чоловіків призовного віку, зокрема. Тож, аби врахувати всі нюанси мобілізації — законопроект про можливість відкупу поки відправили на доопрацювання.

Зазначимо, 17-го березня Верховна Рада схвалила звернення до ООН та ЄС щодо введення миротворців.