Автори доповіді оцінили ситуацію у 65 країнах світу і у 36 з них були відзначені негативні тенденції, причому найбільш серйозний регрес спостерігається у Росії, Туреччини та України.

Документ охоплює період з травня 2013 до травня 2014 року. У ньому дано оцінку рівню свободи інтернету та цифрових медіа за стобальною шкалою. Країни, які отримали від нуля до 30 балів вважаються країнами, де є свобода інтернету, від 31 до 60 — країнами з частковою свободою інтернету і від 61 до 100 балів — країнами, де немає свободи інтернету.

Найкраща ситуація спостерігається в Ісландії (6 балів), Естонії (8), Канаді (15), Австралії та Німеччині (по 17). Згідно зі звітом, серед країн СНД свобода інтернету є в Грузії (26 балів) і Вірменії (28 балів). Україна отримала 33 бали, Киргизія - 34, Азербайджан — 55, Казахстан — 60.

Росія отримала 60 балів. Автори доповіді відзначають, що за останні п'ять років рівень свободи інтернету в Росії знизився на 11 пунктів. Після обрання Володимира Путіна президентом в 2012 році влада застосовує позасудову процедуру блокування матеріалів, які мають опозиційний характер. Блокуються сайти, визнані "екстремістськими" або містять заклики до протестних акцій. Влада також вживають заходів проти сайтів, в яких критикуються дії Росії в Україну.

Іран (89), Узбекистан (79), Пакистан (69) і Білорусія (62) вважаються країнами, де відсутня свобода інтернету.

До слова, днями глава Міністерства інформаційної політики Юрій Стець пообіцяв не вводити реєстрацію інтернет-видань.