На сайті є телефон, за яким можна повідомити про місце перебування Віктора Януковича. Вказано, що зник він 26 лютого. А 28 лютого у Росії, в Ростові-на-Дону підозрюваний дав прес-конференцію.

"Повинні були вжити всіх заходів, щоб арештувати і Януковича, і Захарченка, і Пшонку і деяких інших осіб для того, щоб попередити їх втечу. Тому що з усіх подій ясно, що вони були причетні до вчинення цих злочинів. Якщо Росія дотримувалась би цивілізованих правил і норм міжнародного права, то ясно, що вона зобов'язана була би видати Януковича", - сказав колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з Югославії Володимир Василенко.

Янукович декілька днів не міг вибратися із України

21 лютого з маєтку у Межигір`ї вилетів вертоліт. Запис камер відео-спостереження зафіксував посадку на борт.

Терміново покинули Україну і колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та бізнесмен Сергій Курченко. А так виглядав аеропорт Донецька після того, як звідти у Росію намагалися вилетіти колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка та екс-міністр доходів та зборів Олександр Клименко. Їх теж не випускали прикордонники. Охоронці посадовців застосували силу.

"Опір і послужив приводом для того, що прикордонник правомірно застосував зброю", - пояснив начальник міліції Донецька Максим Кіріндясов.

Свиту Януковича нібито бачили у готелі "Роял Редісон" у Москві. Там у цей час відпочивав і лідер комуністів Петро Симоненко. Тим часом, під Києвом палав покинутий дім його сина.

Масові втечі почалися, коли на Майдані розстрілювали людей. Лише 20 лютого у аеропорту "Київ" зареєстрували 64 чартерні рейси.

Після звільнення Тимошенко суддя Кірєєв взяв відпустку

Зник суддя Печерського райсуду столиці Родіон Кірєєв, який засудив до семи років ув'язнення екс-прем`єра Юлію Тимошенко. Після її звільнення з лікарні, він взяв відпустку і як у воду канув.

Не застали вдома і родичів судді. Сусіди кажуть, маму Кірєєва не бачили давно.

У МВС, тим часом, не приховують, що хочуть заарештувати вже зниклого суддю.

"Є проект Закону, який я як народний депутат України вніс в Верховну Раду. Але зараз ми його не можемо знайти", - сказав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Зникли 35 бійців київського "Беркуту"

Не лише високопосадовці, тікають і силовики. Столицю покинули 35 озброєних бійців спецпідрозділу "Беркут".

Згодом Росія офіційно вручила паспорти декільком колишнім українським "беркутівцям". Бійців разом з родинами готовий прийняти Санкт-Петербург.

"Правоохоронні органи у той час були повністю підпорядковані Януковичу. І будь-який витік інформації миттєво передавався йому. І нам було важко. На той час правоохоронні органи, особливо з Південно-Східного регіону практично виконували вказівки тодішніх керівників силових структур", - розповів перший віце-прем'єр-міністр України, екс-очільник київської міліції Віталій Ярема.

У 2005 р. злочинців теж не покарали, - "Спільна справа"

В Україні повторюється післяреволюційний сценарій 2005 року, - переконаний лідер "Спільної справи" Олександр Данилюк. Тоді Віктор Ющенко, який виграв президентські вибори ціною небайдужості громадян, теж обіцяв посадити всіх винних.

У перші дні після кривавих протистоянь затримати втікачів намагалися хіба що добровольці з народу. Активісти "Автодозору", які патрулюють місто, підтверджують: посадовці втікали з майном. Але затримувати їх, чи відстежувати подальші маршрути вони не мали ні можливостей, ні повноважень. Міліції чи працівників ДАІ на вулицях Києва помітно не було.

У Генеральній прокуратурі запевняють - цього разу винні від відповідальності не втечуть. Звинувачення у масових вбивствах висунули 50 особам. 28 лютого прокуратура поставила перед МВС та СБУ вимогу: впродовж 10 днів затримати 24 втікачі.

Зокрема, шукають колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка та eкс-командуючого внутрішніми військами Станіслава Шуляка. За день до масових розстрілів у Києві народний депутат Геннадій Москаль заявив, що ці люди організовують зачистку майдану.

"25 лютого розпочато кримінальне провадження про злочини, вчинені колишніми високопосадовцями та іншими особами у період з листопада 2013 року до лютого 2014 року під час проведення масових акцій на Майдані Незалежності у місті Києві і які призвели до тяжких наслідків", - повідомив генеральний прокурор України Олег Махніцький.

Депутати ВР хочуть, аби винних покарали у Гаазькому суді

Тим часом, Верховна Рада не втрачає надії покарати винуватців терору з допомогою Гаазького трибуналу. Але юрисдикція Міжнародного кримінального суду на Україну не розповсюджується, оскільки Конституційний суд вирішив, що Римський статут суперечить українській Конституції.

"Україна до цих пір не ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду. Така країна може зробити спеціальну односторонню заяву, в якій вона визнає обов’язкову юрисдикцію кримінального суду щодо конкретної ситуації, яка трапилась у цій країні", - пояснив колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу з Югославії Володимир Василенко.

Спеціальну заяву до Міжнародного кримінального суду Верховна Рада ухвалила 25 лютого. Притягти до відповідальності планується командувача внутрішніх військ Станіслава Шуляка, екс-міністра оборони Павла Лебедєва, колишнього першого заступника Адміністрації президента Андрія Портнова та інших.

"Маємо право відповідно до статті 14 Римського статуту міжнародного суду саме вказувати на конкретні особи за вчинення таких злочинів. Це передбачає частина 1 статті 14-ої", - сказав народний депутат України Юрій Дерев'янко.

Янукович Гаазький суд коментувати відмовився

Віктор Янукович на запитання про можливий суд над ним воліє не відповідати. Він заявив, що спочатку потрібно розслідувати його діяння. Заявив і заховався.

Україна зупинилася межі катастрофи. Так оцінюють сьогодні дії Януковича у середині країни.

"Протягом останніх років систематично знищувались українські правоохоронні органи і українська армія. Просто планомірно. І зараз, коли ми вивчаємо ситуацію, ми бачимо, що дуже багато представників п`ятої колони були заслані і в армію, і в Службу безпеки України. Армія перебувала повністю без фінансування", - сказав секретар РНБО Андрій Парубій.