Як повідомляє прес-служба глави держави, цим законом започатковано перший етап реформування кримінального судочинства України, наголосив керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

Зокрема, з 17 січня запобіжний захід у вигляді взяття під варту не може бути застосований до раніше не судимої особи, підозрюваної чи обвинувачуваної у вчиненні злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до п'яти років, зазначив Портнов.

Крім того, підозрювані чи обвинувачені у вчиненні практично всіх злочинів у сфері господарської діяльності не можуть бути затримані - за винятком випадків невиконання обов'язків, пов'язаних із застосуванням до них іншого запобіжного заходу.

Із 17 січня цього року на всій території України до таких осіб не може буде застосоване взяття під варту – першим запобіжним заходом може бути тільки застава.

Із набранням Законом чинності 17 складів злочинів декриміналізуються - це тягне за собою закриття всіх кримінальних справ, які розслідуються правоохоронними органами або розглядаються судами, а також звільнення від всіх видів покарань осіб, засуджених за їх вчинення.

Засуджені за вчинення злочинів у сфері господарської діяльності особи, стосовно яких основне покарання у виді позбавлення волі було замінено на штраф, з моменту набрання чинності Законом будуть звільнені з місць позбавленні волі з подальшою сплатою відповідного штрафу.

Крім того, запобіжний захід у вигляді взяття під варту за такими кримінальними справами підлягає перегляду, а у випадку його зміни на заставу – звільненню з місць попереднього ув'язнення відповідної особи після внесення застави.

Нагадаємо, раніше парламентська більшість відмовилась включити до закону про декриміналізацію статтю, яка мала звільнити Юлію Тимошенко від ув'язнення.