"Ми суттєво конкретизували деякі положення ПДР, ввели нові визначення. Усі зміни внесені з урахуванням міжнародного досвіду й спрямовані на профілактику безпеки дорожнього руху", – розповів начальник Центру безпеки руху й автоматизованих систем при МВС Сергій Будник.

За його словами, нові правила вводяться поняття "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву й вирощування дерностворюючих трав") і "маневрування" ("початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот вправо або вліво, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя"). Зупинка й стоянка на газонах буде заборонена.

Також документ передбачає, що темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Відтепер дорожні знаки мають перевагу над дорожньою розміткою.

Окрім цього, ПДР передбачатимуть не тільки білу та жовту дорожньої розмітки, а й синю (місця парковки на проїжджій частині) і жовтогарячу (тимчасова розмітка). А із 1 жовтня до 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкнутими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

Автори змін переконані, що нові правила зможуть покращити реакцію водіїв на дорожні умови.

Нагадаємо, у червні минулого року повідомляли, що Кабмін готує поправки до Правил дорожнього руху. Зокрема, йшлося про те, що водіїв хочуть зобов'язати 7 місяців на рік їздити з увімкненими фарами. Також йшла мова про повернення штрафу за перевищення швидкості в місцях дорожніх робіт.