Окрім нього відмовилися приїхати на саміт президенти Чехії, Німеччини, Словенії, Естонії, Італії та Австрії.

У прес-службі президента Хорватії повідомили, що пан Йосипович вирішив утриматися від поїздки, беручи до уваги обставини, які вказують на порушення прав людини в Україні.

В міністерстві закордонних справ України визнали політичні причини відмови хорватського лідера утриматися від приїзду до України.
Водночас, як сказав ВВС Україна керівник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, Іво Йосипович — єдиний глава держави, який відмовився приїхати на саміт на знак протесту через ситуацію із Юлією Тимошенко.

Інші шість президентів, за твердженнями пана Волошина, повідомили про свою відмову значно раніше.

"Можливо, у Хорватії вирішили сподобатися у певних столицях, на які вони традиційно орієнтуються і яким історично вдячні за отримання незалежності. Хорватський президент, можливо, вдався до такого кроку на знак солідарності із Берліном, який зараз розпочав цілу компанію проти України", — сказав Олег Волошин.

"Щодо інших голів держав, то, приміром, президенти Чехії і Німеччини не планували приїжджати. Те ж саме з президентом Словенії. Президент Італії ще на початку березня повідомив, що не приїде. Лідер Естонії відразу сказав, що у нього в ці дні конференція, присвячена колишньому президентові країни Леннарту Мері і він не зможе прибути на саміт. В цілому, не йдеться про єдину позицію в ЄС", — твердить речник зовнішньополітичного відомства України.