Авторами спільної заяви виступили верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон та єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

"Ми висловлюємо наше занепокоєння щодо проведення процесу після виборів, який був затьмарений порушеннями, затримкою з підрахунком голосів і відсутністю прозорості у виборчих комісіях", - заявили вони.

"Все разом це говорить про погіршення в ряді областей у порівнянні з раніше досягнутими стандартами. Тут не може бути задоволеності щодо порушень у ході виборів", - вважають представники Євросоюзу.

Також політики нагадали про публічні зобов'язання, зроблені на минулому тижні прем'єром Миколою Азаровим, і заявили, що очікують побачити "швидкі і рішучі дії керівництва і всіх інших відповідних органів держвлади для вирішення проблеми непереконливих результатів на п'яти виборчих округах в діалозі з усіма політичними партіями, представленими у Верховній Раді, і за допомогою приведення виборчого законодавства у відповідність з європейськими нормами і стандартами на основі виборчого кодексу".

"Остаточний склад українського парламенту повинен відбивати справжню волю українських виборців", - підсумували представники Євросоюзу.

До слова, під час міжурядових консультацій 14 листопада канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск обговорять
майбутні відносини Євросоюзу з Україною.