Про це заявила екс-комісар ЄС Міхаелє Шраєр в рамках міжнародної конференції "Чорнобильська катастрофа - 25 років потому".

“У Європейському Союзі частка альтернативних джерел у загальному енергобалансі до 2020 року зросте до 20%. Це означає, що понад третину електроенергії ми будемо отримувати з відновлюваних джерел. Усім кандидатам у члени ЄС також варто замислитись над диверсифікацією, адже ми повинні бути рівноправними партнерами”, - заявила екс-комісар ЄС Міхаелє Шраєр.

У ЄС попереджають - повторення “Чорнобилів” чи “Фукусім” не можна виключати, відтак у світі варто поступово відмовлятися від атомної енергетики. Європейські експерти вважають цей вид енергії дуже заполітизованим, адже вже давно можна було диверсифікувати джерела. Зазначимо, сьогодні у світі будується 64 нових реактори, з них 27 - у Китаї, 11 - у Росії та 5 - в Індії.

В Україні також планують звести ще 2 енергоблоки на Хмельницькій АЕС. Натомість, в країнах Євросоюзу навпаки кількість атомних станцій хочуть зменшити. А у США за останні 40 років не збудовано жодного ядерного реактора.