Про те, що вбивство колишнього депутата і вбивство одіозного журналіста є подіями одного ряду, заявив, зокрема, Президент України Петро Порошенко. "Їхня природа і політичний сенс зрозумілі – це свідома провокація, яка ллє воду на млин наших ворогів. Вона спрямована на дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні, на дискредитацію політичного вибору Українського народу", - сказав глава держави.

Про те, чи дійсно останні події можуть бути спрямовані на розхитування країни до 9 травня та чого Україні очікувати найближчим часом, сайту "24" пояснили українські політологи.

Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран:

— Думаю, це один з найбільш імовірних сценаріїв, які існують щодо цих вбивств. Ці люди не були задіяні у якихось мережах, у них не вкладали фінансів, які б дозволяли їм являти собою якусь теоретичну загрозу владі. Тому найвірогідніший сценарій – це план Росії спрямований на те, щоб показати, що в Україні відбуваються репресії, що в нашій країні є великі проблеми і нестабільність. Тепер кожен раз, коли у Путіна питатимуть про розслідування вбивства Нємцова, він розповідатиме про розслідування вбивства Бузини.

Ще один нюанс. В авторитарних суспільствах імпровізація під час виступів лідерів на загальнонаціональному рівні категорично не вітається і відкидається. Якщо Путін розказав одразу ж всій Росії, хто такий Бузина і як його вбили, це означає, що це була не зовсім імпровізація.

Думаю, нам потрібно готуватися до подальших кроків із дестабілізації у країні. Нам потрібно звикнути, що під час війни, під час тероризму на все одно треба проводити реформи та модернізацію країни. До спроб дестабілізації потрібно ставитися спокійно, не піддаватись паніці, продовжувати працювати. Це буде найкраща відповідь на провокації.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала:

— На мою думку, вбивства Бузини і Калашникова дійсно можуть бути одним із сценаріїв не тільки дестабілізації ситуації, а й ілюстрації заяв про те, що в Україні "хунта", "карателі" і так далі. Думаю, все це буде серйозно використовуватися в інформаційному просторі. В першу чергу – для внутрішнього споживання, щоб пояснити, чому на території України воюють росіяни, чому вмирають російські військові. Це перше.

Друге. Не хотілося, щоб це було початком певних дій щодо дестабілізації ситуації всередині країни і певним етапом початку більш агресивних дій у військовому плані. Хоча, виглядає так, що можливо це він і буде. Що Калашников, що Бузина не були тими людьми, які несли суперзагрозу для державності. З точки зору політичної доцільності, навіть якби в Україні дійсно була хунта, не було би сенсу їх вбивати.

Завдання правоохоронних органів зараз – відслідкувати, вийти на слід вбивць. Бажано би, довести, що українська влада ніякого відношення до цього не має. Це було би дуже корисно.

Президент Центру "Політика" Ігор Попов:

— Оскільки ми, нажаль, очікуємо значних провокацій на 9 травня, то, думаю, це все може бути пов’язано. Наскільки воно буде пов’язано – чи звинуватять, що якісь націоналісти вбили цих джентльменів; чи то заявлять, що ці джентльмені мали бути задіяні у якихось схемах, отримали певні кошти і їх не поділили – варіантів може бути безліч. Це очікуване загострення ситуації.

Пов’язувати вбивство Бузини із тим фактом, що Володимир Путін одразу прокоментував його у прямому ефірі я б не став. Дійсно, Кремль діє дуже професійно, вони дійсно використовують ситуацію в Україні. Те, що спеціально під прес-конференцію Путіна вбили Бузину – це занадто. Якби вбивали під прес-конференцію, то вбивали б не Бузину, а набагато більш знакові фігури, які пропагують "російський мир".

Україні варто готуватися до війни на 9 травня. Запобігти цьому можна лише дипломатичними і політичними переговорами. Фактично, потрібен Мінськ-3, але не фейковий, а реальний, із залученням багатьох делегатів.

Керівник центру прикладних і політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко:

— Я не зовсім поділяю теорію, згідно з якою всі ці вбивства були скоєні для того, щоб розхитати внутрішню ситуацію в Україні. Вбивство цих двох людей не розхитає політичну ситуацію. Все простіше. Хто використав інформацію про вбивство Бузини? Володимир Путін. Це дуже підозріло виглядає. Це лише гіпотеза, припущення, не більше. Путіну на блюдечку піднесли два конкретні "докази", які мають підтвердити пропагандистську тезу, озвучену ним на прес-конференції.

Якби не було цих двох вбивств, про який політичний терор в Україні можна було б говорити? А тут вбили двох не дуже великих, але достатньо відомих проросійських персон. Велика підозра виникає у зв’язку з тим, що саме це було використано Путіним. Це виглядає як створення штучних фактів, як принесення на алтар російської пропаганди двох ритуальних жертв, які мали потім продемонструвати як "докази" політичного терору в Україні.

Найближчим часом очікувати можна будь-чого. Якщо російські спецслужби діють, вони діють достатньо різноманітно. Я б не став зараз спекулювати припущеннями, щоб не підігравати стратегії Росії, яка хоче посіяти паніку та налякати Україну. Нам потрібно робити нашу справу і не лякатися. Росія проти нас веде не лише інформаційну, а й психологічну війну, їй потрібно постійно тримати нас у напрузі. Навіть такими вбивствами.

Політичний аналітик та політпсихолог Віктор Рибаченко:

— Версія, згідно з якою останні вбивства вкладаються у сценарій розхитування ситуації в Україні до травневих свят, є цілком правомірною. Але вона не єдина. Можливий ще варіант спів падіння, або якісь особисті мотиви. Хоча, звісно, кидається в очі схожий почерк. Політична гіпотеза не те що переконлива, але має всі шанси стати переконливою. Якщо припустити, що вбивають певні антиукраїнські сили, то вбивають тих, кого не шкода і тих, чия смерть може дати великий розголос.

Якщо слідувати політичній гіпотезі, то можна сказати, що обираються фігури не першого ряду, але відомі. Зокрема – фігури одіозні. Під ці вбивства дуже легко підвести антиукраїнську концепцію. Скажімо, що це помста Бузині за "Вурдалака Тараса Шевченка"¸ а Калашникову – за його проросійськість.

Україні зараз потрібно бути дуже пильною. Провокації будуть обов’язково. Святкування річниці Другої світової війни стане датою, на якій Росія захоче показати різницю між РФ нинішньою і Україною нинішньою. Щоб це контрастно виглядало, потрібна така картинка: у Росії вшановують ветеранів, кричать "Слава!", палають вогні тощо, а в Україні – терор і вбивства. Так що, можем очікувати на продовження.

Читайте також: Порошенко вимагає прозорого та оперативного розслідування вбивств Калашникова і Бузини