Про особливості цих виборів розповів гість студії Телеканалу новин "24" – заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Проведення місцевих виборів

– Вибори не відбудуться у тих населених пунктах, які входять до місцевих рад, котрі входять до переліку постанови парламенту про окуповані населені пункти. А також ЦВК додатково на основі звітів Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій прийняло дві постанови: у дев'яносто одній місцевій раді Донецької області та тридцяти одній місцевій раді Луганської області підконтрольних Україні вибори не проводити. Причина – відсутність гарантій безпеки членів виборчих комісій та самих виборців.

– Місцеві вибори – не загальнонаціональні. Це право територіальних громад на місцеве самоврядування. З точки зору чинного законодавства, переселенці, військовослужбовці, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі та трудові мігранти голосувати не будуть.

Порушення на виборах

– Хоча і задекларована пропорційна виборча система, але варто звернути увагу на те, що територіальні виборчі округи за кількістю виборців незначні. Це може породити спокусу перемоги будь-якою ціною.

Як на мене, виборча система, яка була обрана для місцевих виборів, є невдалою, адже в ній не враховано об’єктивної ситуації в країні.

– На цих місцевих виборах повинна бути результативна діяльність правоохоронних органів та судів, які вчасно реагуватимуть на порушення та злочини. Головне, що виборці припинили самостійно толерувати такі випадки.