Про це йдеться в інформаційній записці співдоповідачів Майліс Репс та Марієтти Пурбе-Лінден за підсумками візитів до України 26-30 березня та 14-18 травня, затвердженій у п’ятницю на засіданні Моніторингового комітету ПАРЄ у Страсбурзі.

"Ми категорично проти ідеї апріорі називати вибори недемократичними та нелегітимними, якщо цим окремим членам опозиції не буде дозволено брати участь у кампанії", — йдеться у записці.

"Можливість чи ні для цих осіб брати участь у виборах є одним із факторів, на яких така оцінка має базуватися, однак вона не має зумовлювати висновок", — зауважили співдоповідачі.

Разом з тим, Репс та Пурбе-Лінден зазначили, що переслідування колишніх членів уряду, які є видатними лідерами опозиції, впливає на передвиборчий клімат, а їхня неучасть у перегонах заплямує вибори.

Співдоповідачі ПАРЄ також зазначили, що під час зустрічі з президентом Віктором Януковичем у травні вони звернули його увагу на те, що якщо опозиційні лідери під час виборів залишатимуться в ув’язненні, навіть незначні порушення у ході виборчої кампанії поставлять вибори під сумнів.