Голосування, як годиться, буде таємним — галочки ставитимуть в кабінках.

Далі бюлетені кидатимуть у прозору урну. Проте ні агітації, ні програм, ні спостерігачів — як на звичайних виборах — не буде. Проходимите голосування в два тури.

В день виборів доступ на територію Лаври відвідувачам буде обмежено. А в Трапезний храм взагалі не пускатимуть. Оскільки вибори припадають на 40 день після смерті Володимира — їм передуватиме заупокійне богослужіння і панахида на могилі митрополита Володимира.

Останній раз керівника УПЦ московського патріархату обирали 1992 року на архієрейському Соборі у Харкові. Тоді предстоятелем церкви був Філарет, нинішній глава УПЦ КП, проте частина духовенства вирішила замінити його на Володимира. Це рішення одразу отримало благословення з боку патріарха РПЦ Алексія II.

Офіційний Київ тоді сумнівався у легітимності цього обрання, а президія парламенту ухвалила окремий документ, яким не визнала обрання Володимира. Формально той документ досі чинний. З того часу українське православ'я розділилося на три церкви: УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріархату та Українську автокефальну церкву.