ЦВК встигає організувати вибори

Наразі створено 123 окружні виборчі комісії в усіх областях материкової України. Не вдалося утворити 10 окружних комісій в окупованому Криму та 2 – в Севастополі.

Всі етапи виборчого процесу, які передбачені Законом, зараз здійснюються. За винятком однієї-двох окружних виборчих комісій на Сході України, практично всі ОВК зібрались на перше засідання. Звичайно були питання, були проблеми. Десь були проблеми з явкою. Але це пояснюється, зрештою, нормами Закону, який передбачає достатньо стислі терміни проведення кампанії. Ну наприклад виборчі комісії окружні сформовані за 40 днів, а дільничні виборчі комісії взагалі у нас працюватимуть всього-на-всього 18 днів до виборів, – пояснює експерт з виборчого права Євген Радченко.

Дільничні виборчі комісії мають бути утворені до 6 травня. Вони займуться складенням уточненням списків виборців. У ЦВК стверджують, що організувати вибори встигають, але визнають, що досі не всі окружкоми обзавелися банківськими рахунками.

"На жаль не всі 217 окружних виборчих комісій зареєструвались як юридичні особи. Документи фінансових установ, зокрема там Національного банку, інших структур перешкоджають реєструвати як юридичну особу окружну виборчу комісію, якщо немає голови комісії. Не завжди є змога зібрати окружну виборчу комісію й кворум цієї комісії, щоб вони склали присягу на першому засіданні, а згодом, щоби і далі організовували роботу цієї окружної виборчої комісії", – звітує заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Як голосувати жителям окупованого Криму

Жителі окупованих Росією Криму та Севастополя зможуть проголосувати лише на території материкової України. Для голосування вони можуть обрати будь-яку дільницю. Але, щоб опинитися у списках виборців, вони мають приїхати на дільницю та особисто подати заяву.

Їм треба буде двічі приїхати на материкову частину Україну. Тобто не пізніше 19 травня подати таку заяву з проханням дати можливість такому виборцю проголосувати на будь-якій іншій дільниці на материковій частині України. І згодом 25 травня ще раз приїхати, щоб проголосувати. Або другий варіант: він може приїхати на 7 днів, десь на тиждень часу, для того щоб і подати заяву і проголосувати, – каже Андрій Магера.

“З Криму кілька тисяч чоловік виїхало, розселилось по всій Україні. Вони зможуть взяти участь в голосуванні. Навряд чи хтось двічі зможе з’їздити з Криму. Спочатку – включити себе в списки виборців, потім проголосувати. Теоретично права кримчан проголосувати на виборах є. Проте практично це буде максимум один відсоток виборців Криму”, – вважає експерт з виборів Ігор Попов.

Скромні виборчі кампанії

Якщо ще у 2012 році партії та кандидати грошей на виборців не шкодували, цього року розраховують на скромніші компанії, планують економити.

Бордів точно не буде, ну я вважаю, що це аморально, борди – це така річ, ну непотрібна зараз, можливо буде опосередкована телевізійна реклама, але не пряма реклама кандидата, ми щось будемо інше думати, – розповідає керівник виборчого штабу Юлії Тимошенко Ігор Жданов.

На думку експерта Ольги Айвазовської, відмова від активної зовнішньої реклами – цілком виправдана. У часи кризи люди не сприймуть марнотратства та й ефективність білбордів не надто висока.

Рекламісти, які працюють з політичним ринком, чудово розуміють і давно прорахували максимальну кількість впливу зовнішньої реклами. Її ефективність є вкрай низькою і вона переважно направлена не на підвищення електоральної підтримки, а на підвищення пізнаваності, тобто збільшуючи в тисячі рази білборди, ви ніколи не збільшите в тисячі чи навіть в сотні електоральну підтримку виборців”, – наголошує координатор виборчих програм громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська.

Петро Порошенко, який сподівається перемогти вже в першому турі, вирішив зачарувати виборців слоганом "Жити по-новому". Розгорнути мережу штабів йому допомагають союзні партії.

Ми створили більше 600 штабів. Це і обласні штаби, і районні, і міські. Наша команда представлена в усіх окружних виборчих комісіях. Виборчі штаби формуються на базі і партійних осередків партії УДАР і прихильників Петра Олексійовича Порошенка і безлічі волонтерів, які на сьогодні приходять до нас. Це не сотні, це не тисячі, – це десятки тисяч людей. Під час виборчої кампанії буде залучено ну близько 100 тисяч осіб. Не менше, – говорить керівник виборчого штабу Петра Порошенка Віталій Ковальчук.

Першим етапом своєї кампанії Сергій Тігіпко зробив поїздки по регіонах. Протягом тижня політик вже попіарився у Луганську, Одесі, Запоріжжі, Миколаєві та Херсоні. Далі на черзі північ та захід України. Кошти для передвиборних круїзів у штабі кандидата з'явились вчасно і в достатньому обсязі.

Лідеру "Правого сектору" Дмитру Ярошу витрачатися на піар і не потрібно. Його ім"я і так не сходить з вуст журналістів російських ЗМІ та сепаратистів на сході України. "Візитка Яроша" стала надпопулярним мемом в українському Інтернеті.

В умовах поширення агресії Росії та озброєних нею кримінальних банд сепаратистів на Сході України практично я зупинив проведення власної виборчої кампанії і проводжу мобілізацію сил "Правого сектору". Я не знімаюсь з реєстрації як кандидат у президенти і зроблю все, щоби вибори відбулися. І щоб країна мала законного і демократично обраного главу держави. Але ви не побачите моєї широкомасштабної агітаційної кампанії. Ну хіба трохи візитівок Яроша… Зараз кошти треба витрачати не на піар, – вважає кандидат в президенти Дмитро Ярош.

Технічні кандидати і компромати

Одна з ознак технічного кандидата – це якщо кандидат реєструється, проте навіть не відкриває свій виборчий фонд. Із 23 зареєстрованих кандидатів максимум 10 мають реальні штаби, ведуть якусь реальну роботу. Решта є або технічними кандидатами інших претендентів на посаду президента і працюють, власне, в їхніх штабах на посаді іншого кандидата в президенти, або ж взагалі реєструвалися в силу якихось інших причин, – наголошує Ігор Попов.

Технічні кандидати, з незначним особистим рейтингом, зазвичай використовуються проти основних претендентів виборчих перегонів.

Технічного кандидата використовують для того, щоб подати додаткових членів в окружні виборчі комісії, щоб мати більшу квоту. Технічного кандидата використовують для того, щоб подавати судові позови проти своїх основних опонентів, тому, що серйозному політику це не доцільно робити. Технічного кандидата використовують для того, щоб вести якісь інформаційні компанії, проводити такі заяви, які серйозний кандидат не буде робити, – додав Попов.

Уникнути війни компроматів не вдалося і на нинішніх виборах. Деякі штаби скаржаться, що проти їх кандидатів застосовуються брудні технології.

Втім, скарги кандидатів одне на одного в ЦВК відсутні. Зняти конкурента з виборчих перегонів вони не допомагають.

Немає потужної війни компроматів, немає такого рівня джинси. І можемо побачити, що кандидати так само не мають великої кількості коштів і не тратять їх настільки безвідповідально, як це було на минулих виборах – і на минулих президентських і на минулих парламентських виборах. І насправді це добре. Чим дешевша передвиборча кампанія, тим більше незалежний президент, – вважає експерт з виборчого права Євген Радченко.

На окремих дільницях голосування може не відбутись, – Магера

Зазвичай, передвиборчу кампанію запускали значно раніше, аніж за три місяці, як це передбачено законом. Наприклад, агітацію кандидати у депутати на парламентських виборах 2012 року почали ще у квітні, тоді як вибори відбувалися наприкінці жовтня. Ці вибори ніхто не планував, але навіть після офіційного старту кампанії, кандидати не поспішали реєструватися. Подавали документи в останній момент. Ще одна риса нинішніх президентських перегонів: учасники не мають змоги використовувати адмінресурс, як це було на попередніх виборах.

2010 рік був особливим, кандидати активно використовували адмінресурс, що не обходилось їм в жодну копійку, це все оплачували платники податків ми всі пам'ятаємо ті засоби агітації, які використовувались, від земельних паїв, які активно роздавались з боку партії "Батьківщина" та Юлії Тимошенко до серйозної допомоги навчальним закладам від Партії регіонів органів місцевого самоврядування на сході, за Віктора Януковича, – розповідає Ольга Айвазовська.

“Сьогодні вже практично не бачимо використання адмінресурсу на виборах, коли кандидати там тиснуть на бюджетників, на залежних осіб. Є поодинокі випадки десь там заврайно сказав всім прийти на зустріч з кандидатом Добкіним у Харківській області. Але знову ж таки, це швидше винятки, ніж правило”, – каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Розуміючи, що часу мало, кандидати в основну працюють не на збільшення рейтингів, а щоб закріпити, те, що вже є. Дехто навіть не подав своїх представників у ОВК електорально ворожих регіонів.

Є ризик того, що на окремих дільницях голосування може і не відбутися. Незалежно від кількості виборчих дільниць і незалежно від кількості виборчих округів, на яких голосування не відбувається в силу певних причин, вибори в Україні визнаються такими, що відбулися. І Центральна виборча комісія зобов’язана буде встановити результати виборів на основі існуючих протоколів дільничних і окружних виборчих комісій. Тобто Центральна виборча комісія в будь-якому разі встановить результати виборів, – заявив Андрій Магера.

На думку експертів, змагання пожвавляться у травні. Тоді ж збільшиться кількість реклами, а кандидати частіше з'являютимуться на телеекранах.