Найімовірніше, в крісло глави держави вже втретє в своєму житті сяде Володимиру Путін. Акцент передвиборчої програми колишнього полковника КДБ - на збереженні духовного багатства Росії. Моральність Путін планує активно захищати у ЗМІ та інтернет-сфері. Також обіцяє росіянам ріст зарплат та пенсій, а військовим - суперсучасну зброю. У міжнародній політиці позиції чинного прем’єра - непохитні: час братись за створення Євразійського Союзу, куди Путін активно кличе і Україну.

Балотуватись у президенти - звичка для ветеранів російської політики - Геннадія Зюганова та Володимира Жириновського. Зюганов - прихильник інтеграції держав на території колишнього СРСР. До Єдиного економічного простору, вважає кандидат, повинні увійти не лише Росія, Білорусь та Казахстан, а й Україна.

Також Зюганов, за старою звичкою усіх марксистів-леніністів, хоче націоналізувати банки, залізниці та всю промисловість. Соціологічні прогнози знову обіцяють срібло або навіть бронзу Зюганову на виборах: його підтримують трохи більше 10% росіян. Це вже четверті президентські вибори у його кар’єрі.

Більше тільки в Жириновського. Свою п’яту кампанію лідер ЛДПР провів під гаслом “Жириновський або буде гірше”. У програмі Володимира Вольфовича - трансформація Росії в унітарну державу, масштабна індустріалізація та обрання нової Держдуми у травні 2013 року.

До України та Білорусі в кандидата у президенти ставлення особливе - він не проти перетворити країни у федеральні округи в складі Росії. Згідно з соцопитуваннями, і ця спроба Жириновського увійти до Кремля в якості господаря навряд чи закінчиться успішно. Його планують підтримати від 7 до 10% виборців.

"Темна конячка" кампанії-2012 Михайло Прохоров. "Якщо не я, то хто?" - з таким гаслом вступив у виборчу кампанію мільярдер, спортсмен і просто красень. Його статки - 18 мільярдів доларів, але у випадку своєї перемоги він не вагаючись готовий віддати їх на благодійність. У політиці президент групи “ОНЕКСІМ” недовго - лише з минулого року.

Прохоров позиціонує себе проєвропейським політиком - планує скасувати візовий режим з Європою та запровадити з Середньою Азією. Також серед намірів кандидата - сприяти українській євроінтеграції. Згідно з опитуваннями різних дослідницьких організацій, Прохоров не набере більше 7% голосів.

П’ятірку претендентів на крісло російського лідера замикає Сергій Миронов. Чільник партії “Справедлива Росія” назвав свою програму лаконічно “Президентська”. Миронов позиціонує себе як затятий борець з корупцією та ліберал. Серед обіцянок - реформа оподаткування, прямі вибори губернаторів та зміна до виборчого законодавства. Втім, шанси на перемогу у Миронова примарні - за нього планують проголосувати від 3 до 5% росіян.