Європейці обіцяють ретельно слідкувати за виборчим процесом.

“Дуже важливо зберегти в Україні цю нову звичку, що не змінюється закон в останні місяці до виборів, що виборчий закон має бути прийнятий за рік до виборів, і наскільки виходить в такому компромісному образі”, - каже депутат Європарламенту Павел Коваль.

Європу почули. Виборчий закон не переписуватимуть, обіцяє спікер. Голова Верховної Ради, попри недосконалість закону, не вважає за доцільне вносити зміни до документа.

“Мені цей закон не подобається. Але оскільки досягли компромісу, я вважаю, що треба виконувати цей компроміс”, - сказав голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Євродепутат Павел Ковель зазначає, Євросоюз не оцінює виборчий закон в Україні, як добрий чи поганий. Їм важливо, що є компроміс більшості політичних сил.

Втім питання участі у виборах Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – принципове, кажуть європейці. Експерти переконані, саме у жовтні цього року буде відомо, в якій стадії підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС.

“Неформально називається така “червона лінія”, яка називається парламентські вибори 2012 року в Україні. Якщо вони будуть визнані чесними і демократичними, і такими, що відповідають базовим міжнародним стандартам, тоді Євросоюз після виборів власне піде на підписання угоди про асоціацію з Україною, якщо ж вибори не будуть відповідати міжнародним стандартам, то угода про асоціацію буде відкладена на невизначену перспективу, фактично до зміни влади”, - вважає директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Зазначимо, за законопроект про вибори проголосували 366 народних обранців, в тому числі й опозиційних. Таким чином вибори народних депутатів пройдуть за змішаною системою: одна половина депутатів обиратиметься за пропорційною системою, інша - за мажоритарною.