А от Отець Афанасій з Єгипту встиг. Представник однієї з найдревніших церков східного християнства – Патріархату Александрійського і всієї Африки – каже, співчуває митрополиту Онуфрію. Зараз непростий період.

Архімандрит Олександр представляє автокефальну Американську православну церкву. Половина вірян цієї церкви – українці, власне як і сам священик. Щодо православ'я України, то на його думку, пора об'єднатись. Що ж до української автокефалії – дає дипломатичну відповідь.

Інтронізація тривала з 9-ї до 12 години. Після святкої літургії і читання святого письма, було виголошено вітання 12-ма мовами. Фактично це перша інтронізація УПЦ МП. За Володимира все було набагато скромніше. Кажуть в оргкомітеті. В той же час запевняють – не витратили багато грошей. Гості житимуть і харчуватимуться в готелях і трапезних Лаври. Бюджет свята не перевищує витрат звичайної святкової літургії. Запевняють: не шили навіть спеціального одягу для митрополита.

Фінальний акт інтронізації – зачитують привітання фактичного керівника церкви – патріарха Кирила. Сам він не приїхав і замість себе делегував керівника департаменту зовнішніх зв'язків – митрополита Іларіона. Він і передав золотий жезл – як символ церковної влади – до Києва. Його вручення фактично завершило церковну процедуру зведення на престол.

Вище керівництво України на церковну інавгурацію не прийшло, хоча прислало своїх делегатів і вітання. А президент зустрівся з Онуфрієм напередодні. Власне під кінець зведення на трон, вірян стало менше, ніж священників і міліції. Правоохоронці пантрували процесію по всьому периметру Лаври.