Нарешті громадськість у суді побачила митця, який спотворив погруддя Йосипа Віссаріоновича - це запорізький скульптор Борис Чак. До того авторство скандальної скульптури було таємницею.

Чак пояснив суду, що отримав від комуністів за Сталіна 109 тисяч гривень. І заперечив, що руйнація скульптури була вигідна йому особисто. Хоча відновлювати статую, вірогідно, знову довірять Чаку. Він вже навіть склав новий кошторис. Але, як митець, ображений.

“Ну, звичайно, напевно, якщо так міркувати, то фінансово було б вигідно. Але справа в тому, розумієте - я художник - і мені трошки прикро, що так сталося, і вдруге робити - це заново все робити. А так…”, - сказав автор знищеної скульптури Сталіна Борис Чак.

Допит митців у суді поки ніяк не підтвердив розміри відшкодування збитків, заявлених комуністами. Запорізький осередок КПУ вважає, що матеріальна і моральна шкода від обезголовлення Сталіна становить понад 430 тисяч гривень. Наразі адвокати підсудних взагалі заперечують кримінал у справі і пропонують розглядати її у цивільному порядку.

“Або треба справу направляти на додаткове розслідування, щоб встановили розмір збитку. А як його встановити, якщо пам'ятник підірваний і пам'ятника немає? Я бачу тут безвихідну ситуацію, яка дозволяє говорити про виправдання і цивільно-правові відносини. Якщо у Компартії є матеріальні претензії, з відшкодування матеріального збитку, то це вирішується в цивільно-правовому порядку. Тобто заявляється позов до суду, з винних стягується сума”, - каже адвокат підсудного В. Абраміва Олег Бордюг.

Наступне судове засідання стосовно Сталіна відбудеться більше, ніж за місяць - 29 серпня.