"Ми втретє відкриваємо фестиваль фільмом Єжи Гофмана. Колись це було "Вогнем і мечем", потім "Стара басня" і знову Єжи Гофман. "Варшавська битва 1920" Єжи Гофмана - перший польський фільм, відзнятий у 3D", - розповів генеральний директор фестивалю Андрій Халпахчі.

Вперше режисери подавали роботи у цифровому форматі

Фестиваль з року в рік невтомно молодшає в технічному плані. Цього року режисери-початківці вперше подали свої роботи на конкурс у цифрових форматах.

Поза конкурсом покажуть німецьке, польське, скандинавське кіно

Традиційно не обійдеться без позаконкурсних програм. Заплановані - "Довгі ночі короткого метру", спеціальні програми - скандинавського, німецького, французького та польського кіно, останні презентують і свої нові анімаційні роботи.

"Польська анімація, вона дуже відома, і не лише "Льоліком і Боліком", яка була у вас тут. А також анімація доросла. І це абсолютно нове кіно, абсолютно сучасне", - каже директор Польського Інституту в Києві Ярослав Годун.

У програмі "Звуки молодості" фільми супроводжуватимуть музиканти

Вперше на Фестивалі - програма "Звуки Молодості": кінофільми демонструватимуть з оркестровим, або сучасним, електронним музичним оформленням. 41-ша "Молодість" покаже також ретроспективу фільмів Сандрін Боннер, а у програмі "In Memoriam" згадають геніїв, які пішли минулого року - Клода Шаброля та Людмилу Гурченко. Кінофестиваль триватиме у Києві з 22 по 30 жовтня.