Найбільше гостей з Донбасу, за даними РНБО, прийняли Київська, Дніпропетровська та Запорізька області.

На даний час в штабі працюють представники обласного військкомату, правоохоронних органів, центру зайнятості, пенсійного фонду. Соціальні служби, волонтерські організації та представники Червоного Хреста. Ми тісно співпрацюємо з представниками-перевізниками таксі, які цілодобово надають і вирішують транспортну допомогу переселенців, - розповів начальник регіонального штабу з питань переселенців Запорізької області Микола Головань.

Влада в Запорізькій області працює у тісній зв`язці з волонтерами. Штаб допомоги біженцям працює 6 днів на тиждень, з ранку до вечора.

До мирного життя важко адаптуватись після війни, - психолог

Окрім матеріальної допомоги, переселенці потребують психологічної. Призвичаїтись до мирного життя після перебування в зоні АТО дуже важко, - констатують психологи.

Найбільш вразливий контингент - це діти, яким особливу увагу доводиться приділяти, тому що вибухи салютів вони розцінюють, як вибухи, це безсонні ночі, це енурез, і страхи, - розповів психолог регіонального штабу з питань переселенців Запорізької області Володимир Олійник.

У Запорізькій області переселенців селять у літні санаторії

Запорізька область виявилась одна з найбільш сприятливих для прийому переселенців. Окрім географічної близькості до зони АТО, в регіоні безліч санаторіїв та курортів, де можна розташувати жителів Донбасу. Тож кількість переселенців зростає швидко.

Переважна більшість місць розселення не придатна до життя взимку. В обладміністрації вже декілька тижнів ведуть розрахунки, де житимуть люди у зимовий період.

Дитбудинки сімейного типу завезли у літні санаторії

Лідія Ковальова одна з перших, хто сформував в Україні дитячі будинки сімейного типу. З Донецька вона приїхала з 10 вихованцями. Живуть поки у санаторії “Запоріжсталі”, на острові Хортиця. Де діти будуть взимку, - Лідія не має уявлення.

Якщо школи та університети зможуть прийняти дітей-переселенців, то з дитсадками проблем буде більше, - кажуть волонтери. Самі жителі Запорізької області чекають по 2-3 роки у черзі, аби влаштувати дитину в садок.

Неофіційно в області зараз від 5 тис до 15 тис переселенців

Окрім зареєстрованих, в області невизначена кількість переселенців, які облаштовуються самотужки. За приблизними даними волонтерів та місцевої влади таких тут від 5 до 15 тисяч. З часом вони таки звертаються до штабу з питань переселенців.

Люди почали більше допомагати армії і менше переселенцям, - волонтер

Війна на Сході виснажує і благодійників. Сьогодні люди більш охоче допомагають армії, аніж переселенцям з Донбасу.

На даний момент вже чотири дні ми годуємо людей тільки вівсяним печивом. Люди йдуть, йдуть і йдуть - і доходить до того, що люди вже почали голодувати, - розповіла волонтер штабу волонтерської допомоги біженцям і армії Марина.

У штабі з питань переселенців Запорізької області знімальна група Телеканалу "24" зустрілася й з людьми, які переконані, що їхні домівки розтрощила так звана "київська хунта".

Волонтери, які працюють з такими людьми, намагаються демонструвати патріотичний настрій, більше спілкуватися з ними.

Тим часом, люди поступово повертаються у звільнені українською армією міста. За офіційними даними, трохи більше півтисячі жителів Донбасу вже поїхали назад додому.