Закрити теплокомунпідприємство у місті вирішили козятинські депутати. Причина - великі борги городян за тепло. Відтак, усі мешканці будинків мусять відмовитися від центрального постачання газу, наказав міський голова.

Мовляв, так буде економніше. Ціна такої економії для людей - 10 тисяч гривень. Саме стільки потрібно на встановлення автономного опалення. Мешканці жаліються, влада навіть не попередила їх завчасно, опалення відключили заледве зійшов сніг.

“У нас безвладдя було, вони відключили школи, дитячі садки, будинки та лікарні. А школи були на карантині не через хворобу, а через те, що наш уряд, місцевий в лапках, так з нами поступив”, - каже мешканка міста Козятин Ірина Кріменчук.

У найстарішій "хрущовці" по вулиці Леніна живуть одні пенсіонери та інваліди. Маючи субсидію, вони не відчували різкого здороження газу. Утім, цього року зима може видатися для них холодною, як ніколи.

“40 років ніхто не робив капітального ремонту. Все господарство запущене. На кожен опалювальний період 3-4 рази проривають труби, будинки затоплюють, все гниле і ніхто ніяких заходів не приймає”, - розповідає житель міста Козятин Олексій.

Вирішити їхню проблему і мали б автономні газові котли. І економно, і без боргів. Задоволення не з дешевих, але тепла оселя взимку - дорожче. У цьому переконався і сам мер - "індивідуалкою" гріється вже не перший рік.

“Я не говорю, що я не найбідніший в місті і в мене фінансових проблеми нема, ну я відчув на собі наскільки це нормальний, комфортний засіб. А найголовніше, що це людям один раз треба піднатужитись, і ми їм допоможемо в цьому, і вийти з цієї ситуації раз і назавжди”, - заявив Козятинський міський голова Олександр Гвелесіані.

Влада обіцяє сприяти встановленню індивідуальної системи опалення у будинках - виділила по 1000 гривень на сім’ю. Однак, лише намалювати проект на папері - коштує 647 гривень. Люди просять кредити.

“Раніше у нас таке практикувалося, а зараз немає такої можливості робити у розстрочку”, - сказав начальник дільниці газифікації управління газогосподарства (Козятин) Олександр Янчук.

Задоволення хоч і не з дешевих, але якість послуг та економія для міста - гарантовані, підрахували експерти.

“З точки зору економічного ефекту - ця процедура є правильною і виваженою. Друге, є проблематика в частині соціально-захищених верств населення, для яких одноразові капіталовкладення в процесі модернізації є проблемними, але вирішення цієї проблематики можливо за умови того, що місцеві бюджети будуть брати на себе, особливо на початковому етапі, певну частину видатків”, - каже експерт, кандидат економічних наук Валерій Коровій.

Географію відходу від централізованого опалення визначили, строки - поки що ні. Утім, влада просить городян не зволікати та вже переходити на альтернативне опалення.