Науці відомо понад 500 вірусів, які викликають інфекційні захворювання людини. Серед найпоширеніших - грип, герпес, гепатити, енцефаліти, кір, поліомієліт, ВІЛ та інші. Останніми роками до вірусних недуг людини додався і пташиний грип.

Від більшості вірусних захворювань повністю вилікуватись непросто. Вірус, зокрема, може стати причиною так званої латентної, повільної інфекції. Втім, за будь-якого ослаблення захисних сил вірус може проявитися раптово і грізно.

Приміром, розсіяний склероз і хвороба Паркінсона можуть бути проявами повільних форм, відповідно, грипозної та корової інфекцій. А значний відсоток злоякісних пухлин печінки пов’язаний із перенесеними багато років тому захворюваннями на вірусний гепатит В. На жаль, цей список можна продовжувати довго.

Вакцинація

Щеплення вважають одним із найефективніших способів профілактики небезпечних інфекцій. Не секрет, що куди простіше не дати занедужати здоровому, аніж вилікувати хворого. Шляхом вакцинації людство врятувалося від епідемії віспи, сказу, туберкульозу, поліомієліту, кору тощо.

Найефективнішими, зазвичай, є живі вакцини. Їх готують на основі не вбитих, а лише спеціально ослаблених вірусів. Їх ефективність і тривала дія зумовлені тим, що такий вірус персистує в організмі, постійно захищаючи імунітет від свого дикого, гостроінфекційного побратима.

Втім, чимало людей з обережністю ставляться до будь-яких щеплень. Причина - страх перед виникненням можливих негативних наслідків. Така позиція, скаржаться лікарі, може лише завдати шкоди здоров’ю.

“У нас є діти, які хворіють на кір, інші інфекційні недуги, які можна було попередити. Спільне завдання батьків і медиків запобігати інфекціям. Зрештою, це наш обов’язок перед суспільством”, - вважає експерт з охорони здоров’я доктор Сенді Макара.

За даними ВООЗ, вакцинація щороку рятує життя 3 мільйонів людей. Сьогодні вчені активно працюють над розробкою вакцини проти таких небезпечних інфекцій, як ВІЛ і малярія.