"Перебіг строку звернення до суду з позовом про визнання незаконного указу президента розпочався з дати його офіційного оприлюднення. З урахуванням процедури переведення судді до іншого суду у межах п’ятирічного строку, встановленого ст. 73 про судоустрій і статус суддів , з цієї ж дати Одарченко міг дізнатись про прийняття рішення, яке їм оскаржується", - каже суддя ВАСУ Олександр Веденяпін.

Опозиція оскаржить рішення у європейському суді

У суді позивачі просили продовжити термін оскарження призначення, оскільки про указ президента дізнались у жовтні. Втім, після відмови українського суду, відстоювати права опозиція планує за межами країни.

"Зараз ми маємо всі підстави після рішення суду вищої інстанції звертатися до європейського суду з прав людини, для того, щоб була виконана конвенція по правам, де написано, що кожна людина має право на неупереджений і кваліфікований суд", - вважає народний депутат України Юрій Одарченко.

Позивачі наголошували - на посаду Кірєєва призначили без оголошення конкурсу. Втім, у вищій кваліфікаційній комісії суддів заявили — тільки Кірєєв хотів працювати у Печерському суді.

"До печерського суду була направлена тільки одна заява судді, про це було повідомлено судді Кірєєву, про те, що був вже конкурс і є вакантна посада у Печерський суд", - сказала консультант відділу юридичного забезпечення ВКК Катерина Єрмакова.

ВРЮ ще займеться Кірєєвим

Нагадаємо, Родіон Кірєєв розглядав у суді справу проти екс-міністра Юлії Тимошенко та оголосив їй обвинувальний вердикт. Опозиціонери вже скаржилися на нього у Вищу раду юстицію, вимагаючи відкрити дисциплінарне провадження. У ВРЮ відповіли — рішення буде ухвалено лише після того, як вирок Тимошенко вступить в дію.