23 січня 2014 року Вищий адміністративний суд України постановив ухвалу у справі за позовом громадянина N до Верховної Ради України про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов’язання вчинити певні дії (справа № П/800/27/14, стосовно оскарження прийняття ВРУ 16 січня ц.р. низки законів), повідомляє прес-служба ВАСУ.

Позивач просив суд, зокрема, визнати протиправними дії Верховної Ради України стосовно здійснення відкритого голосування шляхом підняття руки на пленарному засіданні 16 січня 2014 року, а також щодо оприлюднення, зокрема, на веб-сайті Верховної Ради України суперечливих і таких, що оголошені з порушенням встановленого законом порядку, даних про результати відкритого голосування депутатів шляхом підняття руки на цьому пленарному засіданні, – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Рада не планує скасовувати ухвалені 16 січня закони, - Рибак

У суді дійшли висновків, що позивач фактично оскаржує процедуру прийняття законів України, а саме процедуру проведення голосування проектів законів на пленарному засіданні Верховної Ради України 16 січня 2014 року.

Згідно зі судовим рішенням, порушення порядку ухвалення (прийняття) законів Верховної Ради України може бути підставою для прийняття Конституційним Судом України рішення щодо їх неконституційності, у зв’язку з порушенням встановленої Конституцією України процедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності.

Таким чином, вищевказані вимоги позивача не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства, оскільки віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України, – наголошують у ВАСУ.

Позивачу запропонували також чіткіше сформулювати свої вимоги.

У відкритті провадження в адміністративній справі за позовом до Верховної Ради України про визнання протиправними дій та бездіяльності позивачу відмовили.

Читайте також: Блискавично підписавши закони 16 січня, Рибак порушив дві норми регламенту

Нагадаємо, 16 січня парламентська більшість за 45 хвилин засідання у Верховній Раді без обговорень, без поправок, без присутності спікера, окрім бюджету на 2014 рік, ухвалила законопроекти, які значно звужують права громадян України.

Президент України Віктор Янукович підписав усі закони, які нардепи прийняли підняттям рук.