Таке рішення виніс Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ. Втім, справу одразу ж закрили - через закінчення терміну давнини.

“Впровадження у кримінальній справі щодо Тимошенка і Болюри закрити у зв’язку з закінчення строків давності, і звільнити їх від кримінальної відповідальності”, - каже суддя-доповідач у справі Наталія Квасневська.

Таким чином суд задовольнив позов Генпрокуратури і дозволив правоохоронцям й надалі переслідувати Юлію Тимошенко. В цьому переконаний адвокат відповідачів. На його думку, підстав для поновлення кримінальних справ - взагалі не було.

“Саме те, що вказані справи були закриті за відсутністю складу злочину в діях Тимошенко та Болюри були підставою для закриття справи відносно Юлії Володимирівни, зараз змінивши формулювання про підстави закриття кримінальної справи прокуратура отримає можливість продовжити розслідування справи відносно Тимошенко Юлії Володимирівни”, - каже адвокат Любомир Дроздовський.

Депутати від більшості таке рішення Феміди називають нормальною практикою. Тепер Геннадій Тимошенко та Антоніна Болюра у справах ЄЕСУ вважаються винними, однак покарання не понесуть.

“Бо відсутність складу злочину - це абсолютно реабілітуючі ознаки, бо людина не винувата вважається, і в цьому відношенні ніяких юридичних наслідків. А є нереабілітуючі ознаки, і такі дії неправомірними визнаються”, - каже народний депутат Володимир Олійник.

“Без жодної юридичної аргументації, без жодних доказів, без жодних пояснень, через 7 років чомусь прокинувся генеральний прокурор від літургічного сну, і раптом вирішив щось там поновити, незважаючи на те, що законність цих справ була перевірена судами, втому числі і Верховним Судом України”, - каже народний депутат Сергій Власенко.

Нагадаємо, 12 жовтня проти Юлії Тимошенко порушили кримінальну справу за борги корпорації Єдині енергетичні системи України перед російським Міноборони. Тимошенко інкримінують замах на розтрату коштів держбюджету в особливо великих розмірах, що передбачає 12 років позбавлення волі.