Компартія України останнім часом впевнено знаходиться у стані "недожиття". Але навіть його цілком достатньо, аби негативні наслідки діянь окремих представників КПУ викликали бажання заборонити партію та її ідеологію на різних рівнях.

Ще на початку липня 2014 року Мін'юст і Укрдержреєстр звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про заборону КПУ на території України. Однак з того часу справа фактично не зсунула з місця. У листопаді адмінсуд відклав розгляд позову Міністерства юстиції про заборону діяльності Комуністичної партії. Тоді голова Мінюсту Павло Петренко заявив, що доказова база протизаконних дій з боку КПУ складається з 129 аркушів, а також відео- та аудіоматеріалів, а позов містить докази причетності представників КПУ до дій, що призвели до окупації Криму, а також до проведення сепаратистських референдумів в Луганській та Донецькій областях. Зокрема, йдеться про порушення положень закону в частині антиконституційної діяльності, підтримки сепаратистів і терористів на сході України, підтримки представниками та керівництвом КПУ військової агресії та захоплення Криму Росією, заклики до порушення територіальної цілісності і зміни конституційного ладу в Україні, організацію та підтримка, у тому числі і зброєю, терористичних організацій на сході країни, активну участь як керівників, так і представників партії у військових діях проти українських збройних сил на території цих областей. Відтак, як сказав Петренко, окрім ліквідації Компартії для деяких її членів цілком реальною є перспектива кримінальної відповідальності.

У листопаді Окружний адміністративний суд столиці призупинив розгляд позову Міністерства юстиції про заборону діяльності КПУ до того моменту, поки в судах не буде розглянуто позов КПУ до Міністерства юстиції. 24 грудня Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення суду про призупинення провадження у справі, відтак справу повернули до суду першої інстанції.

30 березня Київський окружний адміністративний суд цього зняв з розгляду позов Міністерства юстиції про заборону діяльності Компартії України. Після цього рішення у міністерстві заявили, що звернулися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з вимогою терміново розглянути подання про притягнення до відповідальності суддів Окружного адмінсуду Києва, які саботували розгляд справи про заборону Компартії.

Однак розраховувати на судову заборону діяльності КПУ поки що не варто. За словами керівника центру прикладних і політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, небажання Окружного адміністративного суду розглядати позив, який передбачає заборону діяльності КПУ в Україні свідчить про те, що у цьому питанні співпали і відсутність вагомих юридичних аргументів для заборони КПУ, і суто політтехнологічні інтереси.

Також, як зазначив експерт, західні партнери України дещо критично ставляться до розмахування юридичною шашкою та до спроб заборони партії. "Так можна зайти дуже далеко – сьогодні одних можна заборонити, завтра – інших, післязавтра – третіх. Діяти потрібно не лише за революційною логікою, а й за логікою правової держави. Якщо знайдуть підтвердження того, що КПУ як партія підтримала сепаратистський рух – так, тоді партія має нести відповідальність. Це загроза національній безпеці і їх потрібно забороняти. Але у випадку з комуністами ситуація складніше – є участь окремих комуністів, окремих організацій у сепаратистські діяльності. Таких випадків було багато. Але чи можна розглядати це як підставу для заборони партії – це питання відкрите", — пояснив він.

Разом з тим, міністр юстиції очікує, що Верховна Рада прийме закон про заборону комуністичної ідеології. "Уряд разом з експертами, депутатами напрацював низку законів, один з яких передбачає заборону комуністичної та нацистської ідеології", — повідомив міністр, уточнивши, що цей законопроект направлено до парламенту.

За його словами, у відомстві закликали лідерів фракцій коаліції внести цей закон у парламент з тим, щоб до 9 травня він був прийнятий в цілому.

Тим часом, значно активнішу і набагато більш результативну антикомуністичну діяльність розгорнули у Службі безпеки України. Так, у Дніпропетровську співробітниками СБУ була викрита підпільна група, створена комуністами, активісти якої, зокрема, планували організувати створення чергової "народної республіки" на території області. Також слідчі СБУ завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно народного депутата України від КПУ третього та четвертого скликань. Він підозрюється у розповсюдженні друкованої продукції із закликами до вчинення дій, метою яких є зміна меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України. "Видання", яке редагував екс-нардеп, крім іншого містило "статті" ватажків терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

Більше того, в Одесі знешкодили групу "комуністів-терористів", які зізналися у скоєнні 10 терактів у місті. Мова йде про вибухи, які сталися 3 грудня на Малій Арнаутській, 10 грудня на вулиці Краснова у ТЦ "Адміральський", 4 січня і 16 січня біля офісів волонтерських організацій, 10 лютого — біля хостелу на Коблевській, 17 лютого в центрі міста на Великій Арнаутській, 5 березня - біля офісу "Правого сектора" на Коблевської, 12 березня знову на Краснова у ТЦ "Адміральський", 22 березня на Гераневая і 28 березня на Старопортофранківській.

Слідчі відділу СБУ в Одеській області відкрили кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу, затриманим повідомили про підозру. "Свої дії вони обґрунтовували тим, що є прихильниками комуністичної ідеї і хочуть повернення комунізму. Затримані дали свідчення і зізналися у скоєнні ними злочинів", — повідомили у СБУ.

Зацікавилися силовики і діяльністю лідера партії Петра Симоненка. Речник СБУ Олена Гітлянська заявила про наявність підстав для відкриття кримінального провадження стосовно лідера українських комуністів. Пізніше Гітлянська уточнила, що до нього у представників відомства накопичилося чимало питань. "Ви знаєте і заяви Комуністичної партії, і факти того, що в Одесі вибухи, в яких безпосередньо брали участь представники Компартії. Сьогодні таких фактів дуже багато. Тому дуже багато запитань як до пана Симоненка, так і до його заступників і до багатьох інших".

Відтак 2 квітня голова КПУ прийшов на допит до Головного слідчого управління СБ України.

Однак жодних результатів цей допит поки що не приніс. Після майже одинадцятигодинного перебування у слідчому управлінні Симоненко повідомив журналістам, що його допитували як свідка і жодних претензій до нього в СБУ не мають. "Слідчого задовольнили мої відповіді, що Компартія діє в рамках Конституції і законів України", — сказав політик. За його словами, він не почув жодного факту про інкримінування йому посягання на національну безпеку України.

Також Симоненко додав, що вже найближчим часом напише заяву про "порушення справи відносно посадових осіб СБУ, які навмисно надавали брехливу інформацію, що дискредитує Компартію".

Читайте також: Антиукраїнські топ-цитати Петра Симоненка