З початку військових дій сирійські повстанці навчилися співпрацювати один з одним і об’єднали свої сили у єдине ціле – Сирійську Національну Коаліцію. Альянс схвалили арабські держави, його підтримали також країни-члени НАТО.

Основна мета коаліції – повалення режиму президента Башара аль-Асада і його уряду. Однак, перед народними повстанцями виникла загроза застосування хімічної зброї, і ознак близького завершення війни немає.

Громадянська війна

13 червня, заступник генерального секретаря ООН з миротворчих операцій Ерве Ладсу уже визнав, що події в Сирії можна назвати громадянською війною.

З словами секретаря ООН, уряд Сирії остаточно втратив контроль територією країни.

Як повідомив сам президент Сирії Башар Асад, тероризм у країні наростає, незважаючи на вжиті політичні заходи.

Те, що ми бачимо, - це спроба розпалити міжрелігійну ворожнечу, і інструментом для цього є тероризм, — сказав президент Сирії.

На думку Асада, від кризи нікуди не подітися, проте подолання її буде болісним. Але, він не додав, що цей біль відчує мирне населення.

Об’єднана опозиція Сирії

В місті Доха, столиці Катару, сирійські повстанці підписали попередню угоду про створення Сирійської національної коаліції - об'єднаної опозиційної групи.

А очолив сирійську опозицію християнин і колишній вчитель Джордж Сабра. Тепер він боротиметься проти мусульманина і теперішнього президента країни.

Наразі головне завдання опозиціонерів - створення тимчасового уряду на сирійських територіях, які утримують сили повстанців.

Це необхідно для того, аби отримувати допомогу від світових держав.

Час миру

Влада погодилася укласти тимчасове перемир’я з повстанцями на час мусульманського свята Курбан-байраму.

Про це повідомив спеціальний посланець ООН і Ліги арабських держав по Сирії Лахдар Браха, який наполягав на перемир’ї.

Він зазначив, що деякі опозиційні угруповання також повідомили, що готові на тимчасового миру. Проте, вже в перший день "перемир'я" загинули майже 150 людей.

За даними правозахисників, в результаті вибухів, артилерійських обстрілів і зіткнень загинули 53 мирних жителя, 50 повстанців і 43 військовослужбовців.

Формальний мир між владою та повстанцями тривав лише 4 дні.

Після якого, на околицях Дамаска вже прогриміли вибухи, жодна зі сторін не виявила бажання продовжити перемир'я.

Зброя масового знищення

Про те, що влада Сирія має зброю масового знищення говорили давно. Але, лише нещодавно низка арабських ЗМІ та сирійські опозиціонери повідомили, що Башар Асад застосував хімічну зброю.

За їхніми даними, на приміський район Хомса урядова армія скинула 2 контейнери з отруйними речовинами.

Як зазначили опозиціонери, є також перші жертви хімічної зброї.

Жертви війни

За даними ООН, щонайменше 60 тисяч життів забрала жахлива трагедія у Сирії.

У Сирії 29 грудня загинуло близько 400 людей. Сирійські правозахисники назвали цей день найкривавішим за час збройного протистояння у країні.

Сирійські біженці: з болем та страхом в очах

Сирійські біженці продовжують втікати з країни. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість сирійців, які покинули свою країну, становить більш, ніж півмільйона осіб.

Також в ООН зазначили, що 1 мільйон сирійців недоїдає, тоді як ще 4 мільйони потребують гуманітарної допомоги.

У свою чергу, Всесвітня продовольча програма наголосила, що надає допомогу 1,5 млн сирійцям.

Втеча від небезпеки

Міністерство закордонних справ України розпочало евакуації українців зі Сирії. Більшість з них - це жінки та діти. Упродовж року майже 400 українців повернулися на батьківщину.

Загалом, у Сирії на територіях, де тривають бої між провладними та антипрезидентськими військами, досі перебуває близько півтисячі українців.

Викрадення українки

У жовтні 2012 року журналістку Анхар Кочнєву викрали бойовики ключової сирійської опозиційної воєнізованої організації - Вільної сирійської армії. Вони висунули українській стороні певні вимоги для звільнення викраденої ними громадянки нашої держави.

Моє ім'я Анхар, зараз знаходжуся у місті Хомс, і я прошу українське та російське посольства, а також сирійський уряд виконати вимоги викрадачів, - звернулась вона арабською мовою.

Також Кочнєва розповіла на камеру, що працювала на російські спецслужби і була перекладачем відомих співробітників сирійської держбезпеки.

Я приїхала сюди за наказом російських спецслужб для роботи у Сирії. Була захоплена, коли поверталася з Тартуса у Дамаск. В дорозі зі мною був офіцер сирійської армії для охорони. Прошу російський та український уряд виконати вимоги викрадачів, - сказала журналістка.

Викрадачі вимагають за українку 50 мільйонів доларів.

Наразі, у МЗС України, повідомили що роблять усе можливе для звільнення журналістки. А до політико-дипломатичної роботи залучили більше десяти іноземних партнерів.

Фото:

AP Photo
AFP
Getty Images
Reuters