19-річний Микита Жильцов проходив строкову службу в Росії. Після звільнення у запас вирішив залишитися на контракті у військовій частині міста Балтійськ. Контракт Микита підписав у кінці жовтня, а за тиждень його відправили на військове навчання.

Таких як він літаком привезли до Санкт-Петербургу і вже звідси, разом із бойовою технікою, ешелоном відвезли у Ростовську область. Зараз близько тисячі військових перебуває біля кордону з Україною в Міллєрово, що у 80 кілометрах від Луганська. Тиждень тому Микита повідомив матір про те, що його відправляють на війну.

1 грудня російські військові мають зняти жетони, віддати військові квитки, одягнути форму без розпізнавальних знаків військ Російської Федерації та перейти через кордон на територію України. Таке переміщення, у Міноборони Росії, називають "навчанням”.

Активісти кажуть - мають цілі стоси заяв від занепокоєних родичів та військових із закликом витягнути їх з братовбивчого військового рабства.

Правозахисники допомогли визволити з військового рабства півсотні солдат-строковиків з Дагестанського Буйнакську. Їх примусово перевели зі строкової служби на контрактну й хотіли відправити на схід України.

Читайте також: В РНБО фіксують прибуття нових підрозділів військ РФ

За даними РНБО, зараз на окупованому сході України до 10 тисяч російських військових і до 25 тисяч бойовиків. Про кількість військової сили сусіда, що зосередилась на кордоні під маркою "вишкіл", можна тільки здогадуватись.