Цього року центральною темую були конфлікти на Близькому Сході.

Український президент з контексту не випав і з трибуни Генасамблеї говорив про необхідність мирного врегулювання зіткнень; нагадав, що українські солдати й надалі братимуть участь в миротворчих місіях; засудив акти насильства в Лівії та терористичний напад на консульство США в Бенгазі.

На другий день перебування Віктора Януковича в США на сайті Адміністрації президента з'явилося перше повідомлення про успіхи глави держави. Так, він зустрівся з керівництвом компанії "Шеврон" - нафтогазовим гігантом США.

Поспілкувався Віктор Янукович з Бараком Обамою під час стандартної процедури фотографування. Охочих мати спільне фото з президентом Америки було чимало, тому кожному приділяли не більше хвилини.

Експерти висловили переконання, що міжнародна ізоляція українського Президента поглиблюється. І акцент оточення Президента саме на фото з Обамою - тому підтвердження.

Навряд чи було випадковістю і ухвалення жорсткої щодо України резолюції Сенату США за 3 дні до прибуття Януковича до Нью-Йорка, кажуть експерти. В документі, нагадаємо, рекомендували негайно звільнити Юлію Тимошенко та інших політв’язнів та провести демократичні вибори. А також закликали уряд США запровадити санкції у вигляді заборони в'їзду в Америку українським чиновникам, які причетні до ув'язнення екс-прем'єра.

Незручні запитання до Януковича з цього приводу могли б прозвучати з вуст західних журналістів. Втім, раптово прес-конференцію Віктора Януковича було скасовано в останню хвилину. В прес-офісі Секретаріату ООН зауважили, що причини скасування невідомі.

Втім, окрім проведення демократичних виборів в МЗС забули про ще одну важливу умову Штатів - звільнення Юлії Тимошенко та інших політв'язнів. У випадку невиконання рекомендацій вже після виборів Президент України зможе бувати в Америці хіба що раз на рік, на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН, куди можуть приїздити представники усіх країн без виключення.