Як повідомляється на сайті центру, були отримані для досліджень і систематизації списки частини особового складу підрозділів російської армії, які вторглися на територію України в період з серпня 2014 по жовтень 2014 року. Загальна кількість кадрових військових і солдатів ЗС РФ в списках становить понад 1200 осіб.

Попередній експертний аналіз отриманої інформації дозволяє зробити обґрунтований висновок про те, що списки справжні. У списки потрапили також і військовослужбовці, які здійснювали супровід т.зв. "гумконвоїв", які демонстративно порушували Державний кордон України,
— вказано у повідомленні.

Також зазначається, що на підставі раніше досягнутих домовленостей з керівництвом відповідних підрозділів СБУ, подальша робота по встановленню громадян Російської Федерації, що незаконно перебували і перебувають на території України, тимчасово окупованій терористами за підтримки підрозділів ЗС РФ, буде проводитися спільно.

Також у центрі нагадали, що відповідно до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими, всі іноземні громадяни та військовослужбовці, які незаконно перебувають на території України і які виступають проти її суверенітету і територіальної цілісності шляхом явної підтримки бойовиків і терористів, однозначно класифікуються як найманці та військові злочинці, вони не підпадають під дію положень даної Конвенції в частині, що стосується ставлення до них, як до військовополонених.

Крім того, у разі виявлення їх на території інших держав, вони повинні бути затримані і екстрадовані в країну, де здійснювали військові злочини, що регламентується відповідними міжнародними угодами, ратифікованими Україною.

Нагадаємо, на сайті зі збору інформації про терористів "Миротворець" оброблено дані стосовно 9 тисяч бойовиків, 150 з яких вже затримані на блокпостах у зоні АТО.