"Як стало відомо проекту Gayrussia.ru з джерел в ЄСПЛ, в минулий понеділок колегія Великої палати суду відмовила Росії у перегляді справи про неправомірність заборон трьох гей-парадів у Москві", — повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на організатора акцій секс-меншин лідера руху Gay Russia Миколи Алексєєва.

"Раніше прийняте рішення Першої Палати Страсбурзького Суду вступило в законну силу 11 квітня", — підкреслив Алексєєв.

Він нагадав, що 21 жовтня 2010 ЄСПЛ оголосив своє рішення у справі "Алексєєв проти Росії", визнавши заборони трьох гей-парадів у Москві в 2006—2008 роках такими, що суперечать Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод. Після цього російська влада попросила передати справу на розгляд вищої судової інстанції — Великої палати Європейського Суду.

"Передача справ на розгляд Великої палати, що складається з 17 суддів, проводиться у виняткових випадках. Рішення про передачу або відмову в передачі конкретної справи для нового розгляду Великою палатою приймає колегія з п’яти суддів, вердикт якої остаточний і оскарженню не підлягає", — продовжив Алексєєв.


"У влади не залишилось
правових підстав для заборони
гей-парадів у Москві",
— лідер руху Gay Russia
Микола Алексєєв

Він зазначив, що у справі "Алексєєв проти Росії" Перша Палата Європейського Суду одноголосно ухвалила, що, "відмовивши в узгодженні 164 ходів і пікетувань, що планувалися гей-активістами 27 травня 2006, 27 травня 2007 року і всі дні травня 2008 року, Росія порушила статтю 11 — право на свободу зборів, статтю 14 — заборона дискримінації, спільно зі статтею 11, а також статтю 13 — право на ефективний засіб правового захисту Європейської конвенції".

"Європейський Суд постановив також, що російська влада повинна виплатити заявникові близько 30 тисяч євро як компенсацію юридичних витрат і моральної шкоди", — підсумував Алексєєв.

Тепер, за словами Миколи Алексєєва, "у московської влади не залишилося ніяких правових підстав для заборони наших публічних заходів".

"У зв’язку з цим черговий гей-парад в Москві повинен бути узгоджений", — додав він.