Савченко далі під вартою

Судді відмовились випустити Надію на свободу під заставу 500 тисяч рублів. Російські слідчі вже заявили, що нібито знайшли докази її вини у вбивстві російських журналістів. Сама ж полонена категорично спростувала звинувачення у першому після ув'язення інтерв'ю російському телеканалу.

Не наводила я. Немає у мене такої освіти. Не те щоб я зовсім не маю поняття, як це робиться, але на цю професію я не вчилася. Я льотчик-оператор вертольота Мі-24, – розповідає Савченко у відео Lifenews.

Під російським посольством відбувся малочисельний пікет

Жодна з офіційних установ в Україні – приміром, МЗС чи офіс омбудсмена новини з Росії про Надію не коментувала. Відтак, у рідному Києві моральну підтримку полонянці висловив нечисленний пікет громадських активістів під російським посольством.

Мета акції – привернути увагу до того, що відбувається. Українські громадяни незаконно знаходяться на території РФ. Російська Федерація за допомогою терористів вивозить українських громадян на свою територію, де намагається їх судити вже за тяжкі злочини, – розповідає ініціаторка "Схід SOS" Олександра Дворецька.

Насправді мова йде про викрадення. Саме по собі викрадення є серйозним кримінальним злочином і по-праву Росії, і по праву України. Досить навести приклад – казус Розвазжаева, який нещодавно отримав 4 роки, – говорить професор, доктор юридичних наук Олександр Мережко.

Умови перебування Савченко в СІЗО до вироку відповідатимуть нормам

Окрім відсутності доказів у причетності української льотчиці до вбивства російських журналістів, її адвокати наполягають на незаконності утримання її під вартою. Втім, навряд чи у такій гучній справі, до якої прикута увага світових ЗМІ, російські тюремники вдаватимуться до жорстоких дій.

Умови нормальні з точки зору тих норм Європейського Союза. Потрібно розуміти, що Росія не упустить шансу, для того щоб сказати: а ми все забезпечили. Треба розуміти, що це досить розповсюджена практика в подібних гучних справах, – говорить Президент фонду "Відкритий діалог" Людмила Козловська.

Аби повернути Савченко, потрібно запровадити воєнний стан

Під час засідання, Надія Савченко побажала російському суду, бути спавді справедливим і повернути її в Україну. Втім, для того, щоб у її справі спрацювали міжнародні норми, потрібно, аби Київ запровадив воєнний стан, – кажуть експерти.

Якби Україна відкрито офіційно визнала стан війни, то тоді б вона могла розраховувати на статус військовополоненого. З усіма тими гарантіями, які передбачаються в міжнародному гуманітарному праві. Женевська конвенція 49 року і Гаазька конвенція про право сухопутної війни 1907, – розповідає Олександр Мережко.

Родина Савченко сподівається на участь Європи

Родина льотчиці все ж сподівається на активну участь Європи у порятунку Надії.

Треба боротись, це звичайно політична справа і просто юридично її виграти без тиску політиків світових, масштабу світового не реально. Але Європа, літо закінчується, всім хочеться тепла, в Європи важелі свої, в Росії свої, – розповідає сестра льотчиці Надії Савченко Віра Савченко.

Рішення Воронезького суду оскаржать у ЄСПЛ

Тим часом, рішення російського суду про арешт Савченко оскаржать у Європейському суді з прав людини. За словами її адвокатів, найближчим часом українську льотчицю можуть перевести з СІЗО у Воронежі до Московського слідчого ізолятора у Лефортово.