"Паломники - це туристи і від того, як ми їх приймаємо, де вони проживають, де вони ночують: на вулицях в палатках, перешкоджаючи руху транспорту і так далі. Ми поставили питання щодо створення наметових містечок, де створено умови, забезпечено санітарно-гігієнічні умови, тобто, вся інфраструктура розроблена", - переконує заступник голови Черкаської облдержадміністрації Юрій Тимошенко.

У майбутньому процес паломництва хасидів до Умані планують контролювати суворіше.

"Був підготовлений проект закону про паломництво. Я думаю, що його Верховна Рада доопрацює, він зареєстрований уже. І ми будемо мати закон, яким будемо користуватися, тому що це явище безумовно унікальне", - каже міський голова Умані Юрій Бодров.

"Це приймає масові масштаби. Сприяє цьому зближення стосунків країн Україна і Ізраїль. Відміна віз, наприклад, здешевлення квитків, тобто місце стає доступним", - надзвичайний і повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Реувен Дін Ель.

На протести праворадикальних сил, які воліють бачити Умань без хасидів, паломники не надто зважають. Мовляв, за ці два тижні вони привозять у місто майже 1,5 мільярда гривень.

"Це ті ж люди, які здають свої ліжка за 400 доларів одне ліжко на 5 днів і отримують 2,5 тисячі доларів за ці п'ять днів? Або ці люди теж беруть участь в цій демонстрації, мені це інтересно. Або це приїжджі, або це просто люди, які не можуть дивитися як інші заробляють, а вони не заробляють", - вважає головний рабин Києва Яків Дов Блайх.

Цьогоріч хасиди приїхали навіть з власною групою підтримки - ізраїльськими правоохоронцями.

Нагадаємо, щороку в Умань приїжджають тисячі паломників на святкування іудейського Нового року - Рош-а-Шана. У місті розташована могила їхнього духовного лідера Раббі Нахман. Цього року очікують на більш ніж 30 тис. прочан.