Рейтингове агентство Standard&Poor’s в четвер змінило прогноз довгострокових суверенних рейтингів України на «негативний»
зі «стабільного».

S&P у прес-релізі повідомляє, що побоюється посилення ризиків щодо рефінансування, якщо Києву не вдасться виконати умови надання кредитів Міжнародного валютного фонду, повідомляє "Інтерфакс".

Ще однією причиною погіршення рейтингу стали незрозумілі перспективи газових переговорів з Росією.

Фахівці агентства наголошують, що українському уряду, можливо, доведеться піти на непопулярні кроки для підвищення довіри інвесторів.

Зокрема, ризик рефінансування держборгу може бути знижений або в разі відновлення співпраці з МВФ, умовою якого є підвищення внутрішніх цін на газ на 50%,
або при успішному результаті переговорів з "Газпромом", що дозволяє знизити витрати
на імпорт газу і, тим самим, тиск на платіжний баланс.

"Однак відносини України з Росією в даний час можна охарактеризувати як напружені. Укладення угоди про зниження цін на імпорт газу представляється малоймовірним,
якщо тільки Україна не відмовиться від контролю над основними активами енергетичної інфраструктури", — наголошується у прес-релізі.

У той же час базовий сценарій агентства передбачає, що внутрішні ціни на газ
в будь-якому випадку трохи підвищать для скорочення дефіциту "Нафтогазу", внаслідок чого інфляція в 2012 році знову може перевищити 10% в порівнянні з середнім значенням 8% в 2011 році.

Крім того, аналітики S&P прогнозують, що в період до 2015 року зростання ВВП, дефіцит держбюджету і дефіцит по рахунку поточних операцій складуть в середньому 4%, 3% і 5% відповідно. Вони також вважають, що міжнародні резерви країни як і раніше скорочуватимуться, оскільки Нацбанк проводитиме інтервенції для запобігання істотного зниження курсу гривні.

S&P наголошує на слабкості фінансової системи України, а також зростаюче неприйняття інвесторами ризиків, пов’язаних із цінними паперами українського Кабінету міністрів, незважаючи на проведення помірних структурних реформ податкової та пенсійної системи.

Разом з тим, агентство підтвердило довгострокові і короткострокові рейтинги України
за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті на рівні "B+"/"B".

"Стримуючий вплив на рейтинги України чинять небажання уряду проводити подальші структурні реформи у фінансовій сфері, яка обтяжена значною часткою проблемних кредитів. У той же час позитивний вплив на рейтинги чинять відносно низький рівень боргу недержавного сектора економіки, значні природні ресурси країни і відносно високий потенціал зростання економіки", — йдеться в документі.

Оцінка ризику переказу і конвертації валюти для українських несуверенних позичальників залишена на рівні довгострокового рейтингу за зобов’язаннями в іноземній валюті — «B+». Довгостроковий рейтинг України за національною шкалою знижений до «uaA+»
з «uaAA–».

"Рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу у випадку дефолту по незабезпечених боргових зобов’язаннях в іноземній валюті підтверджений на рівні "4", що відображає наші очікування повернення 30–50% боргу у випадку дефолту", — йдеться в повідомленні агентства.

За даними S&P прогноз "негативний" відображає вірогідність пониження довгострокових кредитних рейтингів України, якщо показники зовнішньої ліквідності залишаться під тиском. Однак у випадку істотного поліпшення цих показників прогноз, навпаки, може бути поліпшений до "стабільного"