Газета "Комерсант" пише, що WebMoney буде відслідковувати всі факти "нездорової активності" власників електронних гаманців, які призначені для оплати товарів і послуг, а також переведення коштів, що не припускає одержання прибутку.

Раніше Мавроді, засновник скандально відомої фінансової піраміди МММ, оголосив у своєму блозі про запуск проекту МММ-2011 ("Мы можем многое"). Більшості учасників програми організатор МММ обіцяє 20 відсотків прибутку на місяць, а пенсіонерам - 30 відсотків. За словами Мавроді, діяти програма буде через платіжну систему WebMoney. Нова структура не планує інвестувати кошти учасників проекту.

Сам Мавроді заявив "Комерсанту", що не бачить перешкод для використання WebMoney в своєму новому проекті. "Подібна діяльність не вимагає ліцензії, адже громадяни просто обмінюються засобами між собою", - зазначив він.

Суть ідеї Мавроді залишилася колишньою: виплати вкладникам будуть здійснюватися за рахунок припливу нових клієнтів (тобто за так званою "схемою Понці"). Людина, яка бажатиме взяти участь в проекті Мавроді, створить електронний гаманець у системі WebMoney і може покласти в нього будь-яку суму. Пароль від цього гаманця пересилається "десятнику", який буде розпоряджатися гаманцями десяти учасників.

Бажаючим вийти з проекту "десятник" перераховує дохід, знімаючи гроші з гаманців інших учасників "десятки". Якщо грошей буде недостатньо, то він звертається до "сотника", який зніме відсутню суму з гаманців інших десяток, що входять в підопічну йому сотню. Якщо ж хтось платити відмовиться, його тоді виганяють із системи.

"Комерсант" відзначає, що, не виключено, що МММ-2011 всього лише піар-акція засновника МММ. З 2007 року Мавроді, звільнившись з ув'язнення, займається літературною творчістю.