У підсумку сторони виголосили давно відоме, переговори щодо Угоди про асоціацію України та ЄС завершені. Однак Угоду про асоціацію України з ЄС не парафовано. У Брюсселя є низка не нових зауважень.

"Наші занепокоєння пов'язані з заполітизованістю судової системи в Україні, показовою є справа Тимошенко. При наших домовленостях обов'язковим є дотримання міжнародних стандартів права. Також йдеться про свободу ЗМІ та про свободу зібрань", - сказав голова Європейської Ради Герман ван Ромпей.

"Угоду про асоціацію можна швидко парафувати. А от її імплементації та ратифікації залежатиме від демократичних процесів та реформ в Україні", - сказав голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

В Адміністрації Президента переконані, можливість швидко парафувати угоду - це можливість підписати її вже в найближчі дні.

"Воно може бути парафована і в грудні, і в січні, і в лютому. Усе залежить від того як спрацюють бюрократичні механізми", - переконаний глава АП Сергій Льовочкін.

Та у Києва також є зауваження до Європи, у сфері енергетики.

"Порушуються інтереси України. Наприклад, коли приймали рішення щодо будівництва Південного потоку або будівництва газових сховищ у Сербії. Українська ГТС девальвує в своїй значимості, економічній і політичній", - зауважив Президент України Віктор Янукович.

За підсумками саміту, задекларована готовність обох сторін до співпраці, так само як і претензії одне до одного, які поглиблювати співпрацю заважають. Як їх вирішуватимуть жодна зі сторін повідомити не поспішає. Вирішити проблемні питання на іншому напрямку, у відносинах з Росією, Віктор Янукович спробує вже 20 грудня на іншому саміті - ювілейній зустрічі лідерів країн СНД у Москві.