22 роки тому в Україні було відкрито представництво Європейської комісії, що згодом перетворилось у посольство ЄС в Україні.

Початок партнерства

У 1990-х Президент України Леонід Кучма заявив, що стратегічна мета України — стати повноправним членом ЄС. Стратегію співпраці України з ЄС назвали "Європейський вибір". З 2002-го року курс на євроінтеграцію є офіційною політикою України.

На словах політики прагнули потрапити в Європу якнайшвидше. В реальності не займались наближенням європейських стандартів. Це стосується законодавства, корупції та свободи засобів масової інформації.

Але потім Леонід Кучма про ці плани забув. В Україні відбулась фальсифікація президентських виборів у 2004-му. Як наслідок — Помаранчева революція та прихід до влади проєвропейського політика Віктора Ющенка.

Помаранчева революція

За його каденції Україна підписала низку договорів щодо співпраці з Євросоюзом. Вершиною стала участь у програмі "Східне партнерство" — програма співпраці Брюсселя зі своїми сусідами, зокрема, з офіційним Києвом. Угода про асоціацію з'являється у 2007-му році. Саме тоді стартували переговори про підписання цього документа.

Євромайдан

Переговори та виконання поставлених завдань не припинялися, незважаючи на зміну влади. У 2010-му до влади прийшов Віктор Янукович. Він усіляко налагоджував контакти з Росією, посадив за ґрати опозиціонерів і обмежив свободу ЗМІ. Та курсу на євроінтеграцію команда Януковича не скасовувала. Так було аж до Вільнюського саміту в листопаді 2013-го.

Читайте також: Як врятувати європейський шлях України: ТОП-10 термінових кроків

На саміті з європейськими партнерами, Віктор Янукович відмовляється підписувати Угоду про асоціацію. Рішення звернути з європейського курсу вивело на вулиці тисячі незгідних українців. Народний протест отримав назву "Євромайдан".

Угода про асоціацію

Нині Президент України Петро Порошенко заявив про те, що через 5 років Україна подасть заявку на членство в ЄС. Сталося це на черговому саміті "Україна-ЄС". Європейські лідери запевнили Україну, що в Європі у неї друзі є.