"Якщо ситуація піде на деескалацію найближчі дні, теоретично, там можливо ще встигнути сформувати комісії, роздати списки виборців і провести вибори. Насамперед, я кажу про цю "червону" зону: Слов’янськ, Краматорськ, частково Маріуполь", – заявив Черненко.

За його словами, попри високу ймовірність зриву голосування на територіях проведення АТО, все ж північ Луганської та захід Донецької області готові провести вибори.

Читайте також: День виборів. Як це працює? — українцям пояснюють систему голосування [Відео]

За оцінками Комітету виборців України, якщо ситуацію не врегулюють за кілька днів, 2-3% дільниць не відкриються 25 травня. Проте експерт наголошує, що згідно з чинним законодавством, це не стане підставою для визнання виборів недійсними.

"Так, окремі голоси будуть втрачені. Втрачені вони будуть не з вини України, а з вини окремих бандитів, які не дають своїм же громадянам проголосувати. Якщо хтось не визнає вибори, не бачить свого кандидата, будь ласка, не йдуть на вибори, залишайтесь. Але дайте прийти на вибори тим, хто вважає себе громадянином України", – сказав Черненко.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія станом на 12 травня зареєструвала 1130 міжнародних спостерігачів на виборах президента України.