Коба Субеліані розповів, що вперше з російською агресію Грузія зіштовхнулась у 90-х роках, коли втратила Цхінвалі та Сухумський регіон. Тоді вони дуже швидко сформували профільне міністерство з питань біженців і переселенців, яке вже існує 20 років. Загалом у Грузії півмільйона біженців: з них 300 000 у Грузії, і 200 000 за межами країни.

Половині постраждалих ми допомогли наступним чином – віддали їм вільні приміщення, які були у державі,
— зауважив він.

Перш за все, наголосив Коба Субеліані, зареєстрували усіх біженців, і чітко окреслили проблеми, які в них були. Звичайно, що всім не допомогли, але ті, хто справді потребував підтримки, її отримали. В першу чергу був зроблений акцент на людях з обмеженими фізичними можливостями і на тих, хто не зміг працевлаштуватися. Уряд допомагав ваучерами, які покривали витрати на газ та світло, дітей влаштували у дитсадки, а молодь – в університети. Для цього грузинський уряд видавав спеціальні освітні гранти.

Але хочу наголосити, як людина, яка 5 років займалася справами біженців, головне – дати біженцям житло,
— розповів екс-міністр.

Якщо Росія відступить і Україна поверне свої землі – потрібно, щоб біженці поверталися додому сильними і фінансово незалежними, а не були важкою ношею. Для країни в перспективі це дуже важливо.

Чиновник також розповів, що для початку потрібно прописати чіткий план на папері. Тільки так можна заохотити міжнародні організації та інші країни виділяти кошти. А якщо такий план затверджений кабміном – це підвищує шанси на допомогу. Бо якщо немає конкретики, то міжнародним донорам страшно фінансувати Україну, бо вони просто не розуміють, на що йдуть їхні гроші.

Гарним виходом для української влади Коба Субеліані бачить переоблаштування старих заводів, адмінбудівель тощо під житло для переселенців. Саме це, на його думку, дасть можливість переселенцям залишатися у великих містах, де більші шанси розвиватися, працевлаштуватися і т.д. Бо поселення цих людей в сільській місцевості суттєво ускладнює ситуацію – люди переважно не прилаштовані до сільського життя.

Забезпечте переселенців необхідним житлом у містах – це 80 відсотків вирішення проблеми. А далі буде легше,
— наголосив Субеліані.