Професор вважає, що більшість подій в Україні взаємоповязані між собою, будь-то енергетична сфера, економіка, політика чи АТО.

Російське вторгення на Сході і формування коаліції в парламенті впливають одне на одного. Росіяни зацікавлені в тому, щоб вбити клин у створення коаліції, щоб у нас була нестабільність, щоб посварити учасників переговорів і тим самим послабити спротив на сході. Бо це перше, про що мають думати у парламенті – як дати відсіч на сході, – каже політолог.

Гарань покладає великі сподівання на створення парламентської більшості.

Результати виборів показали, що є дві основні сили переможців і вони приречені на те, щоб створити коаліцію, якщо ми хочемо, щоб вона була стабільна. Теоритично ми можемо уявити коаліцію без "Народного фронту", але ця коаліція буде не стабільна і призведе до того, що її доля буде залежити від окремих груп депутатів-мажоритарників, – вважає професор.

На думку експерта, подальший розвиток подій на Сході залежить від РФ. Який сценарій обере агресор.

Гарань каже, що маштабний наступ на Україну міг відбутися ще в серпні. Але в той момент президента РФ Володимра Путіна зупинили імовірні великі втрати серед російських військових і санкції Заходу.

Може бути два варіанти розвитку подій. Перший – сценарій відкритої агресії, коли він намагатиметься прорубати коридор на Крим, взяти Маріуполь, створити "котел" навколо Дебальцевого, тобто це будуть повномаштабні бойові дії. Але тут будуть великі ризики. Тому що повномаштабна вінйа – це проблеми для нього – втрати і посилення санкцій. Тому, на мою думку, він буде розхитувати країну, це будуть диверсії в різних містах, інформаційна війна, залякування, сіяння паніки, провокування дестабілізації в Україні. Завдання Путіна – посилити паніку в країні, – каже Гарань.