Про це він заявив в ефірі Шустер-Live на Телеканалі новин "24".

"Україна зараз подібна до пацієнта, в якого одночасно важкий грип, зв’язані ноги, він при цьому задавлений великою бетонною плитою, а біля скроні у нього пістолет. Важливо знайти пріоритет з усіх цих проблем, що варто зробити в першу чергу. Інфекція – це девальвація та інфляція, ноги – це регулювання та бюрократія, бетонна плита – це непідйомні фінансові витрати, державні податки, а револьвер біля скроні – це наступаючий дефолт", - порівнює Ілларіонов.

"За останній місяць валютні резерви України впали майже на $4 млрд, зараз вони складають трохи більше $12 млрд. Якщо у такому темпі все продовжуватиметься, через три місяці валютних резервів в Україні не буде і настане дефолт. А, може, настане раніше", - зазначив він.

Ілларіонов нагадав, що президент РФ Володимир Путін вимагає від України негайно повернути $3 млрд.

"Він чудово розуміє, чого не можна добитися на фронті, можна спробувати досягти способом економічної і внутрішньої катастрофи в Україні", - зазначив екс-реданик Путіна.

"Зараз немає нічого більш важливого за уникнення дефолту в Україні. Зараз це дуже складно зробити, але поки що можна. Для цього потрібно приймати радикальні рішення, і ті люди, які здатні це робити, на мій погляд, повинні займати посади як міністра фінансів, так і глави НБУ", - наголосив Ілларіонов.

"Питання стоїть щодо виживання України", - додав він.