"Щорічно в кінці листопада ми вшановуємо пам’ять загиблих від страшних голодоморів, які забрали життя мільйонів людей. Небачена трагедія світового масштабу завдала непоправної шкоди Україні", — цитує Януковича його прес-служба.

"Жахливі роки тоталітаризму стали і духовною катастрофою: було зруйновано безліч храмів, фізично знищено й відправлено до таборів сотні тисяч селян, робітників і представників інтелігенції, постраждала майже кожна українська сім’я", — йдеться у зверненні.

"Свято зберігаючи пам’ять про трагічні сторінки нашого минулого, Українська держава впевнено рухається вперед, розвиваючи громадянське суспільство на принципах захисту прав і свобод, закладаючи міцні основи для прийдешніх поколінь. Мирного неба, добра і злагоди всім, хто живе на нашій щедрій і благословенній землі", — підсумував Янукович.

Глава держави також взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні, яка пройшла на території національного музею "Меморіал пам’яті жертв голодоморів" в Києві.

На церемонії також були присутні всі президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, а також прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Київської міськадміністрації Олександр Попов, члени уряду, представники дипломатичного корпусу.

Янукович поставив до скульптури "Гірка пам’ять дитинства" символічну композицію із зерном і запалену лампадку до "Свічки пам’яті". Учасники церемонії вшанували загиблих від голоду хвилиною мовчання.