“Хто не витримує, той повинен відійти в сторонку, або взяти роботу якусь полегшу на себе - краще добровільно, тому що я проти того, щоб ми людей, як то кажуть, за недоліки били”, - сказав Президент України Віктор Янукович.

“Частина урядовців можуть зустріти Новий 2012 рік вже не у зручних міністерських кріслах. Віктор Янукович на виправлення помилок дав Кабміну півтора місяці. Не таким лояльним був Президент до губернаторів-невдах. Вже у середу двоє з них подали у відставку”, - каже журналіст Вікторія Лісецька.

Найбільше від Президента дісталося губернаторам Запорізької та Львівської областей. Знову ж таки, за те, що погано реформували свої області. Критика не стала для чиновників несподіванкою.

“Я хочу сказати, що справедлива критика, тому що невеликий відсоток по будівництву і висока заборгованість по заробітній платі - тому це справедлива критика. Чекаємо рішення Президента. Не боюся. Життя продовжується”, - сказав екс-губернатор Львівської області Михайло Цимбалюк.

Михайла Цимбалюка на посаді одразу замінив колишній очільник “Укрзалізниці” Михайло Костюк.

Така ж доля спіткала і губернатора Запорізької області Бориса Петрова - у його крісло сів нардеп від Партії регіонів Олександр Пеклушенко.

Пройшовся Президент і по Прем’єр-міністру. Та й сам Микола Азаров - не змовчав. Визнає - реформи виходять якісь непомітні для людей.

“Ми добре все розуміємо і ми повинні казати про це, казати правду людям. Ми це знаємо чи ні? Знаємо, Миколо Яновичу - чого Ви мовчите”, - звернувся до Азарова Президент.

“Ми повинні були б сьогодні поставити собі питання - в чому справа. Але прослухавши виступи, у нас виходить, що все добре і все нормально. Проте люди так не думають - на превеликий жаль”, - сказав Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Найгірші реформатори, на думку Януковича й Азарова, - міністр освіти Дмитро Табачник, голова МОЗу Олександр Аніщенко, міністр оборони Михайло Єжель та міністр ЖКГ Анатолій Близнюк.

“Я хвилююся за ту роботу, що я виконую - ось це головне”, - казав міністр ЖКГ Анатолій Близнюк.

“Прем’єр має рацію, що я за 5 місяців так і не вирішив багаторічної проблеми. Той об’єм роботи, який ми повинні виконати, реформуючи систему, - це набагато важливіше, аніж моя особиста доля”, - каже міністр охорони здоров'я України Олександр Аніщенко.

“Як би Вам так по-філософськи відповісти - посада міністра завжди вимагає роботи. Можуть бути помилки. Ну критика - вона завжди конструктивна, тому що завжди є недоліки”, - каже міністр оборони України Михайло Єжель.

Під питанням і доля міністра фінансів Ярошенка - Президент йому закидає збільшення дефіциту платіжного балансу України.

Експерти кажуть - якщо в інших "битих" міністрів посади проблемні, то крісло голови Мінфіну - ласий шматок.

“Окрім Хорошковського, є і інші претенденти. Є впливова група Ахметова і, хоча вони зараз, нібито, не проявляють інтересу до політики, але, я думаю, що фінансовий сектор їм небайдужий. Є така нова команда, яка динамічно розвивається, - близька до родини Президента і нового глави НБУ - так що претендентів, я думаю, вистачить”, - сказав політолог Володимир Фесенко.

В експертній спільноті натякають - й під Прем’єром крісло може захитатися - проте вже після парламентських виборів 2012 року.

“Клюєв - кандидатура традиційна, об’єктивна, закономірна заміна. Тігіпко, в даному випадку, фігура передбачувана, помітна і їй довіряють, але за політичною вагою він поступається і Клюєву, і Колеснікову, і раніше називали Бойка, а тепер – Хорошковського. Але Президент буде шукати когось схожого на Азарова”, - вважає політичний експерт Володимир Фесенко.

Урядовці, які міцно тримають свої портфелі, не переймаються ані за своїх колег, ані за свого безпосереднього керівника.

“Я переконаний, що з більшістю членів цієї команди я збережу дружні відносини, хто б чим не займався в майбутньому”, - каже міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

У парламентській більшості певні - такі публічні догани - лише на користь можновладцям. Їхні політичні опоненти говорять про боротьбу кланів - всередині владної команди.

“Анна Герман тут має рацію, вона сказала - "заляканий міністр - краще звільненого працює”, - сказав народний депутат України, ПР Ярослав Сухий.

“Це йде внутрішньопартійна гризня і одна група впливу поки не може подолати іншу”, - каже народний депутат України, “БЮТ-Батьківщина” Андрій Павловський.

Спокійним залишається і сам Прем’єр. На своїй сторінці у Facebook Микола Азаров запевнив - можливі кадрові ротації в Кабміні - лише чутки. І особисто він нікого не звільнятиме, аби задовольнити чиїсь особисті інтереси. Про чиї саме інтереси йдеться, Прем’єр не уточнив.