Такий крок Президента відверто шокував експертне середовище й учасників ринку альтернативної енергетики. У тому числі й науковців Інституту відновлюваної енергетики НАН України, на який посилається глава держави. Мовляв, дані розрахунки стосувалися біомаси, а не біогазу, тому на їх основі не можна робити подібні висновки. Крім того, дане вдосконалення “зеленого тарифу” готувалося протягом кількох років усією експертною спільнотою країни. І вона президентські зауваження не оцінила.

“Ми на сьогодні не побачили там ніяких аргументів, які мають право на життя. Запровадження такого зеленого тарифу є єдиним стимулом для того, щоб почали утилізовуватись відходи тваринництва та тверді побутові відходи, які сьогодні здебільшого не утилізуються”, - каже віце-президент ICC Ukraine з питань енергоефективності Дар’я Ревіна.

За оцінками експертів, потенціал з видобутку біогазу з українських звалищ - близько 65 мільйонів кубометрів на рік, що дорівнює річній потребі в природному газі великого міста. Розпочати його видобуток в Україні намагалися вже не перший рік, утім без результату. І після президентського вето від українського біогазу можуть відвернутися чергові інвестори, котрі, за словами Ревіної, планували освоїти 3 найбільші вітчизняні полігони.

“Це є той сектор, який дозволить Україні не тільки залучити інвестиції в зовсім новий сектор, що ще не існує в Україні, а й створити робочі місця. Це нові компанії, нові технології… Все те, що так сильно Україні на сьогодні необхідно”, - каже директор Європейсько-українського енергетичного агентства Олена Рибак.

Фахівці дивуються, чому разом з деклараціями про курс на розвиток альтернативної енергетики та енергозбереження влада фактично перешкоджає реалізації своїх же ідей. Чи, принаймні, не допомагає, як у випадку з енергоефективністю. Темпи з її підвищення падають, констатують фахівці. Сьогодні Україна з бюджету виділяє галузі близько 100 мільйонів доларів. Приватні компанії - ще близько 1 мільярда. Тим часом, аби наблизитися до нинішнього середньоєвропейського рівня енергоефективності, Україні, за підрахунками експертів, необхідно буде протягом 30 років вкладати в галузь по 5 мільярдів доларів щороку.

“Змінити нашу економіку може енергоефективність. І тут справа навіть не в тому, що підвищується конкурентоздатність, енергонезалежність. Відбувається модернізація. Причому не лише в технологіях, а й у соціальній інфраструктурі”, - каже радник голови Вінницької ОДА Юрій Іванов.

Нагадаємо, за підрахунками фахівців, в Україні на виробництво одиниці ВВП витрачається на 70% енергії більше, аніж у середньому в світі. Таким чином, країна щорічно втрачає близько 12 мільярдів євро.