Втім, найбільший інтерес України лежить в конкретній площині.

"Сьогодні діалог, який буде в нас з вами і нашими делегаціями, звісно має бути направленим на активізацію наших стосунків на використання нашого потенціалу, що є у наших країнах для покращення економіки в гуманітарних сферах, паливно-енергетичній сфері ", - сказав Президент України Віктор Янукович.

"Ми подивились наскільки зараз диверсифіковані поставки газу з Туркменістану і впевнений, що ми можемо знайти спільні інтереси у диверсифікації, яка зроблена Туркменістаном впродовж останніх кількох років. Думаю, що в нас гарна перспектива у газотранспортній співпраці з Туркменістаном", - вважає міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Експерти ж не поділяють такого оптимізму. Мовляв, попри великі обсяги газових ресурсів, туркменське блакитне паливо, про закупівлю якого Київ теоретично може домовитися із Ашгабатом, йтиме російськими газопроводами, із чим навряд чи погодиться Москва.

"Ця країна, яка знаходиться а 4-у рівню по об’єму розвіданих газових ресурсів, які по цих оцінках складають більше 8 трильйонів кубічних метрів газу, потенціал на сьогоднішній день використовується не повною мірою", - впевнений експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

"Слід очікувати інших розгляду інших питань - насамперед, співробітництва України та Туркменістану щодо побудови інфраструктури відповідної, в тому числі і нафтогазової інфраструктури, поновлення контрактів, які свого часу були підписані на початку 2000-х років", - запевняє експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

За два дні президенти підпишуть кілька двосторонніх угод про співпрацю. Наступного ж року туркменський колега Януковича планує відвідати Україну.