Згідно з текстом, який надійшов до ИТАР-ТАСС, він вимагає "негайно відвести всі збройні сили України в місця постійної дислокації, вивести зі сходу країни спрямовані туди загони Національної гвардії, переодягнені у військову форму, озброєні автоматичною зброєю і гранатами, а також негайно почати мирний діалог з висунутими населенням східних регіонів лідерами з метою підтримки там систем життєзабезпечення".

"Застосування зброї на сході України вже нічого не змінить. Люди ображені. Ви назвали мільйони людей терористами. У людей вже немає іншого шляху, окрім боротьби за свої права, своє життя і своїх дітей", - сказано у зверненні.

Після прийняття та виконання цих завдань, екс-президент вважає за необхідне призначити і провести в областях України референдуми з питання федералізації країни і повноважень областей.

За словами Януковича, потім призначити і провести референдум про президентську, або парламентську форму влади в Україні. Слідом за цим, на його думку, слід провести конституційну реформу, і тільки після цього - парламентські і президентські вибори. При цьому Янукович запропонував створити систему міжнародного контролю за проведенням референдумів і виборів, забезпечити найширший доступ спостерігачів за виборами.

"Ці п'ять завдань необхідно вирішити. Це - єдиний шлях до збереження цілісності України. Якщо цього не буде зроблено, нашій країні загрожує розпад, навряд чи мирний. Швидше - через громадянську війну. Схаменіться! Ви штовхаєте брата на брата , а скористаються цією бідою інші", - йдеться у зверненні.

"Ще раз звертаюся до військовослужбовців, співробітникам спеціальних сил. Вас хочуть використати, хочуть, щоб ви пролили кров, а потім цю кров на вас же і повісити. Ви ж самі розумієте, що так і буде. Не переходьте межу! Чи не виконуйте злочинні накази! Я закликаю всіх громадян України зберегти притаманні нам терпимість, спокій, повагу один до одного, в якому з регіонів ми б не жили. Ми повинні і ми зможемо зберегти нашу улюблену Україну", - сказано у зверненні Януковича.