Про це повідомляється в наказі УГО N35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування Президента, який зареєстрували в Мін'юсті 30 січня і позначили грифом "для службового користування", передає "КоммерсантЪ-Украина".

Відповідно до документу, місця, де тимчасово або постійно знаходиться президент, вважаються "режимними територіями", обладнуються технічними засобами контролю безпеки та зв'язку, а також "повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним та радіаційним вимогам".

В УДО зазначили, що це перша схожа інструкція. Її прийняли у зв'язку з "революційною" і "соціально нестабільною обстановкою в країні".

У документі йдеться, що на режимну територію забороняється допуск осіб у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який "ображає людську гідність і суперечить суспільної моралі".

"Був випадок, коли на режимну територію намагався пройти чоловік з собакою. Ми повинні прогнозувати ситуацію, а раптом тварина когось вкусить або травмує. Йдеться про безпеку не тільки президента, а й інших осіб", - пояснив співрозмовник "КоммерсантЪ".

Згідно з наказом, до місця роботи та тимчасового перебування президента люди можуть входити з дозволу глави президентської адміністрації або начальника служби безпеки президента.

До місця роботи глави держави забороняється проходити з мобільним телефоном, аудіо - та відеозаписуючими пристроями. У місця тимчасового перебування президента, наприклад на автотрасах, забороняється проносити боєприпаси, зброю, радіаційні та легкозаймисті речовини, колючо-ріжучі предмети.

Громадянам забороняється мати при собі портфелі, сумки, записуючу аудіо - та відеотехніку, мобільні телефони. Також заборонені речовини, які можуть бути використані для "здійснення диверсій і терактів", а також предмети, "які викликають підозру".

Окрім того, перелік підозрілих предметів в УДО не уточнюють і кажуть, що ступінь ризику співробітник охорони визначає самостійно.

Як відомо, Віктор Янукович полетів у Росію. З робочим візитом президент відбув до Сочі ще напередодні. Сьогодні планує повернутись.